Koplopers circulaire restaurants gaan door

Gepubliceerd op 5 oktober 2020

De deelnemers van de koplopergroep circulaire restaurants werken door aan duurzaamheid in deze voor de horeca zware tijden. Op dinsdag 29 september kwamen de deelnemers van de koplopergroep circulaire restaurants uit Haarlem voor de derde keer bij elkaar. Dit keer alleen niet fysiek, maar online.

Gedeelde smart is halve smart

Ondanks de moeilijke tijd voor de horecaondernemers was de opkomst bij de bijeenkomst groot. De deelnemers deelden hun ervaringen rondom alle maatregelen waar de horeca nu mee te maken heeft. Het is duidelijk dat het mooie weer en daarmee het terrasbezoek tot nu toe flink heeft geholpen voor de deelnemers die een terras hebben. Daarom kijkt men nu met grote zorgen naar de komende periode waarbij het terrasbezoek zal teruglopen.

Schillenfiets (foto rechts)

De gemeente Haarlem is samen met inzamelaar Spaarnelanden een pilot gestart om GFT/swill dagelijks op te halen met een elektrische bakfiets. Tijdens openingsuren komt deze langs bij de deelnemers aan de koplopergroep. De eerste ervaringen en vragen werden besproken om zo de inzameling verder te verbeteren. Er werd geopperd om in Haarlem verder te werken aan meer concrete samenwerkingen zoals de Schillenfiets.

De koppeling met andere lokale initiatieven en de samenwerking met groothandels wordt ook gezien als kans om makkelijker lokale producten in te kopen voor de restaurants.

Kennis delen

De deelnemers keken tijdens de bijeenkomst mee naar de ontwikkelde poster met tips voor in de keuken die gezamenlijk met de koplopergroep in Rotterdam wordt ontwikkeld. De poster komt dit jaar met toelichtende bijsluiter beschikbaar voor iedereen. Houd hiervoor de nieuwsbrief van VANG Buitenshuis in de gaten.

Tot slot presenteerden duurzame ondernemers van Bidfood, Instock Market, Aquafox en Marcel’s soap enthousiast hun duurzame initiatieven ter inspiratie van de horeca-ondernemers.

Bijeenkomst Rotterdam gecanceld

De derde bijeenkomst met de Rotterdamse koplopergroep werd helaas afgelast wegens de nieuwe aangescherpte maatregelen. Hiervoor proberen we een nieuwe datum te prikken. De vierde en laatste bijeenkomst vindt waarschijnlijk met de deelnemers uit Haarlem en Rotterdam gezamenlijk plaats.

Koplopergroep horeca groothandels van start

Naar aanleiding van een eerdere bijeenkomst met de restaurants in Rotterdam bij groothandel Zegro is er een onderzoek uitgevoerd naar interesse voor een koplopergroep circulaire groothandels. Bijna alle benaderde groothandels hebben positief gereageerd en we hopen dit jaar nog de eerste bijeenkomst te organiseren vanuit VANG Buitenshuis.


JH_W7551 kopiëren