Stayokay is goed bezig tegen voedselverspilling

Gepubliceerd op 10 maart 2020

Je verblijft in een hostel en staat ’s ochtends bij het ontbijtbuffet. Je laadt je dienblad goed vol zodat je niet twee keer hoeft te lopen. Voor die extra boterham betaal je bovendien toch niet. Maar je ogen blijken groter dan je maag en de overgebleven boterhammen, boter- en jamcupjes belanden in de afvalbak. Hostelketen Stayokay komt in actie tegen deze voedselverspilling.

‘Goed bezig’, zo heet het MVO-beleid van Stayokay. Een van de duurzaamheidsthema’s is afval. Voedsel wordt ook afval als het wordt weggegooid. En vaak is dat helemaal niet nodig. Sustainability coördinator Mirjam Kiestra vertelt hoe Stayokay de strijd aangaat tegen deze voedselverspilling. De eerste stap is meten: wat belandt er precies in de afvalbak?

Tosti’s van weggegooid brood

‘We hebben eerst het ontbijtbuffet geanalyseerd’, zegt Kiestra. diagram stayokay‘Een student is letterlijk de afvalbakken ingedoken. Ze heeft het gft en restafval uitgeplozen en daarbij onderscheid gemaakt tussen vermijdbaar en onvermijdbaar afval. Eierschalen en bananenschillen kun je niet voorkomen, dus daar hoef je geen interventies voor te verzinnen. Maar iets als een heel brood dat onaangeraakt overblijft van het buffet hoef je in principe niet weg te gooien. Het bleek dat wel 47% van het ontbijtafval uit brood bestaat. We leggen de broden nu in mandjes met een theedoek eroverheen. Dat maakt de drempel om extra brood te pakken iets hoger. Van wat toch nog overblijft van het buffet maken we croutons en tosti’s.’

Geen monoverpakkingen meer

Tot voor kort lagen er veel monoverpakkingen bij het ontbijtbuffet. Deze éénpersoonsporties worden makkelijk weggegooid en zorgen bovendien voor veel kunststofafval. Inmiddels zijn ze allemaal verleden tijd, zegt Kiestra. ‘We heStayokay ontbijt vermijdbaarbben grotere verpakkingen voor boter, hagelslag en jam, waarbij je een portie kunt opscheppen in een bananenblad. Koffiemelk bieden we aan in flesjes en we zijn overgestapt op suikerklontjes in plaats van -zakjes. Onze gasten maken we bewust van hun weggooigedrag met een bordje op de ontbijtbuffetten. Daarop staat dat het goed is voor de benen om vaker een kleine portie te halen en je daardoor ook minder weggooit. Geformuleerd met een knipoog, want onze gasten zijn uiteindelijk met vakantie.’

Twisted Jam en bostelkoeken

Ook aan de ‘achterkant’ heeft Stayokay maatregelen doorgevoerd door producten aan te bieden die voedselverspilling tegengaan. ‘We verkopen soep van De Verspillingsfabriek. Zij maken soep van tomatenkontjes die de McDonald’s niet gebruikt. In ons hostel in Utrecht verkopen we Twisted Jam, gemaakt van fruit dat door een afwijkende vorm is afgekeurd voor de verkoop. We bieden daar ook bostelkoeken aan, gemaakt van een restproduct van de bierbrouwerij. Verder zijn we sinds vorig jaar aangesloten op de Too Good to Go-app. Eten dat we over hebben, bieden we aan via de app. Bijkomend voordeel is dat je zo mensen over de vloer krijgt die Stayokay eerder nog niet kenden.’

Geslaagd basisrecept

Na de genomen interventies dook de student opnieuw de afvalbakken in, Stayokay ontbijtom te kijken of de voedselverspilling daadwerkelijk is verminderd. En dat bleek zeker het geval: per ontbijt wordt er nu bijna drie kilo minder voedsel weggegooid bij Stayokay. Een succesvol basisrecept dus. ‘Ondertussen zijn we ook al bezig met de volgende stap: een analyse van het diner’, vertelt Kiestra.

Samen koffiedik inzamelen

Stayokay is aangesloten bij de koplopergroep Circulaire hotels. Twaalf hotels bewegen hierin samen van een lineaire naar een circulaire economie. ‘Van koffiedik kun je zeep maken’, vertelt Kiestra. ‘En je kunt er ook oesterzwammen op kweken en daar weer bitterballen van maken. We onderzoeken nu onder meer hoe we gezamenlijk koffiedik als grondstof kunnen inzamelen en laten ophalen. Door onze krachten te bundelen, kunnen we grotere duurzame stappen zetten.’


Stayokay is een van de deelnemers van de koplopergroep circulaire hotels. Deze koplopergroep onderzoekt samen met de gemeente Amsterdam wat hotels kunnen bijdragen aan een circulaire economie en vooral: hoe ze de krachten kunnen bundelen. Vanuit Vang buitenshuis ondersteunen we dat.

>> Meer informatie