Horecagroothandels en verpakkingsproblematiek, een kansrijke combinatie

Gepubliceerd op 24 juni 2021

De koplopergroep horecagroothandels, bestaande uit Actifood, BD-Totaal, Bidfood, Bunzl, Driessen Food, Gepu, Hanos, Hocras, Sligro, Udea, VHC-Jongens, Volfood en Zegro kwam op 22 juni 2021weer online bij elkaar. Het thema dit keer: verpakkingen!

Verpakkingen zijn essentieel maar soms ook een doorn in het oog, voor zowel de horecagroothandels zelf als hun klanten. Wat kan je daarin doen? Welke verpakkingen zijn ‘goed’, en waar kan je op letten? En wat betekent de invoering van statiegeld op kleine flesjes? Genoeg vragen om met elkaar te verkennen. Tijdens de bijeenkomst werden de volgende onderwerpen besproken:

Statiegeldregeling kleine flesjes

Groothandels spelen een belangrijke rol bij het implementeren van de statiegeldregeling, zowel bij verplichte als vrijwillige inzamelpunten. Groothandels bevoorraden bedrijven en kunnen petflesjes mee terug nemen. Meer informatie op www.statiegeldnederland.nl

Download de presentatie van Statiegeld Nederland (pdf, 337 kB)

Verpakkingsafval festivals en evenementen

Eén van de speerpunten van Green Events is de community Plastic Promise dat tot doel heeft om de hoeveelheid plastic afval (o.a. verpakkingen en eetgerei) van evenementen en festivals te minimaliseren. Groothandels kunnen een rol spelen door kennis actief te delen. Meer informatie op www.greenevents.nl.

Download de presentatie van Green Events (pdf, 3.3 MB)

PFAS-problematiek in verpakkingen en wegwerp-eetgerei

PFAS wordt veelvuldig gebruikt in de verpakkende industrie en is een opkomend gezondheidsprobleem. Stichting Tegengif  deed onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in voedselverpakkingen en biologisch afbreekbare producten. De resultaten liegen er niet om – PFAS komt veel voor. Zowel op EU-niveau als in Nederland staat het onderwerp inmiddels op de agenda en wordt er verder onderzoek gedaan om meer hierover te weten te komen en beleid te kunnen ontwikkelen. De horecagroothandel kan zich bewust zijn van deze problematiek en hierop anticiperen. Meer informatie op www.tegengif.nl

Download de presentatie van stichting Tegengif (pdf, 3.3 MB)

Horecacirkels Den Haag

Wat kan een gemeente betekenen in de verduurzaming bij groothandels? Gemeente Den Haag lichtte hun aanpak van “duurzaamheidskringen” toe. Hotels, restaurants, strandpaviljoens zijn voorbeelden van bedrijven die in deze kringen participeren. Groothandels kunnen kennis inbrengen, klanten informeren, duurzamere producten in het assortiment opnemen en retourlogistiek organiseren.

Download de presentatie over van horecacircels gemeente Den Haag (pdf, 456 kB)

Verpakkingsinnovaties

Niet alleen andere verpakkingen maar ook minder of geen verpakkingen kunnen interessant zijn om te verkennen als verdienmodel. Je kunt dan denken aan hergebruik waardoor de waarde van verpakkingen zo lang mogelijk bewaard blijft. Of bijvoorbeeld de verpakkingen goed in te zamelen, te scheiden en te verwerken zodat de milieu impact minimaal is. Ook het anders, meer circulair ontwerpen van verpakkingen is belangrijk. Er zijn praktijkvoorbeelden te vinden op www.circonl.nl.

Download de presentatie van Partners for Innovation (pdf, 1.3 MB)

Wilt u meer informatie?

Neem contact op met Jennifer van Dijk (jennifer.van.dijk@rws.nl) of Johanna Minnaard (johanna.minnaard@rws.nl).

Het koplopertraject horecagroothandels project wordt begeleid door adviesbureau CREM in samenwerking met Dutch Cuisine in opdracht van het programma VANG Buitenshuis.