Nieuwe regels over wegwerpplastic

Gepubliceerd op 1 juli 2021

Het gebruik van wegwerpplastic wordt vanaf 3 juli 2021 stap voor stap verminderd. Europa heeft de Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn) gemaakt om de hoeveelheid plastic in zee terug te dringen.

Plastic rietjes, borden en ander wegwerpplastic verboden

Verschillende maatregelen worden ingezet om wegwerpplastic te verminderen. Zoals markeringen op verpakkingen, inzameldoelstellingen en handelsverbod op bepaalde producten. Deze maatregelen vallen onder de Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn).

Een van de stappen is het verbieden van sommige producten. Vanaf 3 juli 2021 mogen plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes niet meer in de handel worden gebracht. Bestaande voorraden worden nog wel opgemaakt.

Schildpad-logo

Op een aantal wegwerpproducten waar plastic in is verwerkt (wegwerpbekers, maandverband, tampons, vochtige doekjes, sigarettenfilters) komt een versie van dit schildpad-logo te staan:

Product bevat plastic

Wat betekenen de nieuwe regels voor ondernemers?

Alle ondernemers die kunststofproducten voor eenmalig gebruik produceren of in omloop brengen krijgen te maken met de nieuwe regels rond wegwerpplastic (Single-use plastic richtlijn). Denk aan horecaondernemers, out-of-homeketens, sportclubs, onderwijs-, zorg- en cultuurinstellingen. Bent u al op de hoogte? U vindt relevante informatie over de nieuwe regels over wegwerpplastic op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. Ook de website van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken is een aanrader. U kunt zich ook abonneren op de SUP-nieuwsbrief van de rijksoverheid door een mail te sturen aan SUP@minienw.nl.

Wilt u uw klanten en bezoekers aan het denken krijgen over SUP’s? Dat kan! In opdracht van Rijkswaterstaat zijn acht foto’s gemaakt van wegwerpproducten die in de toekomst zijn verboden. De expositie is gratis te leen voor maximaal zes weken. Wees er snel bij want de belangstelling is groot. Ook wanneer u de foto’s op een andere manier wilt gebruiken zijn er mogelijkheden. U kunt contact opnemen via het contactformulier.


Poster 'Nieuwe wetgeving voor wegwerpplastics'

Deze poster geeft de nieuwe maatregelen weer die helpen om plastic vervuiling en plastic soep tegen te gaan.

>> Poster downloaden (pdf, 515 kB)