Inspiratiedag Bedrijfsafval geeft succesverhalen een podium

Gepubliceerd op 10 november 2022

"Het doel vandaag? Vandaag geven we succesverhalen een podium", zo opende Johanna Minnaard, van Rijkswaterstaat de jaarlijkse Inspiratiedag Bedrijfsafval die dit jaar plaatsvond op vrijdag 4 november in het LEF Center van Rijkswaterstaat in Utrecht. Dit jaar koos de organisatie ervoor om partijen gericht uit te nodigen. "Bedrijven en instellingen met een grote achterban, hopelijk zetten zij deze in om de succesverhalen verder te vertellen", aldus Minnaard.

Inspiratie, gesprek en strategieën

Ruim 50 bezoekers lieten zich 4 november inspireren en gingen met elkaar het gesprek aan over het verminderen van hun bedrijfsafval. Zo gingen de bezoekers langs bij IKEA waar meer werd verteld over de afvalscheidingsstrategieën van de Zweedse meubelgigant. Ook werd de bezoekers bij binnenkomst gevraagd op een kaartje te schrijven wat ze in 2050 absoluut niet meer terug willen zien.

Museum der vergeten zaken

Al deze kaartjes samen vormden het 'museum der vergeten zaken' dat voor iedereen te zien was in het LEF Center. Het leverde stof tot nadenken. Zo schreef een bezoeker op het kaartje dat ze af wilde van plastic cadeautjes bij de supermarkt en weer een ander ergerde zich aan de hoeveelheid speelgoed en spullen die we met zijn allen met name rond sinterklaas en kerst inkopen.

Oproep

Minnaard deed ook een oproep aan de bezoekers: "Jullie zijn onze oren en ogen, wij willen graag van jullie horen waar jullie tegenaan lopen rond bijvoorbeeld afvalscheiding of bij het terugbrengen van jullie bedrijfsafval. Weet ons te vinden en vertel wat je nodig hebt op dit vlak!"

Kerstmarkt organiseren volgens nieuwe regels

Bezoekers die niet naar de IKEA gingen en alles wilden weten over de aankomende wetgeving rond wegwerpplastic werden naar een zaaltje in het LEF center geleid. Na de uitleg van de wetgeving, gingen zij in groepjes aan de slag om te bedenken hoe ze bijvoorbeeld een kerstmarkt konden organiseren volgens de nieuwe regels – en met zo min mogelijk afval.

Circulaire catering

En hoe staat het met het bedrijfsafval van Rijkswaterstaat zelf? Om hier antwoord op te geven, kregen bezoekers een rondleiding door het bedrijfsrestaurant van het gebouw, waar werd uitgelegd hoe de circulaire catering werkt. Zo staat er een soep op het menu van de Verspillingsfabriek, gemaakt van reststromen groente die anders weggegooid zouden worden. Tijdens de rondleiding kwamen de deelnemers ook meer te weten over het circulaire meubelmanagementsysteem waar Rijkswaterstaat gebruik van maakt.

Satirisch optreden van De Speld

De inspiratiedag werd opgevrolijkt door een satirisch optreden van De Speld, waar bezoekers met hun hele lijf moesten reageren op stellingen. Dit moet er voor buitenstaanders gek hebben uitgezien, al deze mensen liggend op de grond – niet eens met de stelling - of springend en zwaaiend met hun armen – ontzettend eens met een stelling.

Gedragsverandering

Afsluitend deed een deel van de bezoekers mee aan een workshop gedragsverandering waar zij na de theorie van gedragsexpert Stefan van der Wal, zelf aan de slag gingen met een vraagstuk. Deze oplossingen presenteerden zij vervolgens aan de rest van de bezoekers. De winnaar kreeg 2,5 uur extra gedragsadvies om hun casus verder uit te kunnen werken.


Nieuwsbericht

IMG_0773 j

Dit is een verslag van de Inspiratiedag Bedrijfsafval 2022.

Op de Inspiratiedag deelden we ervaringen van diverse sectoren op het gebied van circulaire bedrijfsvoering. Van onderwijs tot kantoor en van horeca tot cultuurinstelling tot groothandel.

IMG_1167
IMG_0054 j
IMG_1061-subfoto 2
IMG_1147 - subfoto