Keurmerk afvalvrije school uit Soest gaat voor landelijke uitrol

Gepubliceerd op 9 augustus 2022

Om de klimaatdoelstellingen te halen, wil Nederland in 2050 volledig circulair zijn. Bedrijven en instellingen starten verschillende initiatieven om afval zoveel mogelijk terug te dringen. Ook voor scholen bestaan dit soort acties.

Eén hiervan is de Stichting VAnG in Soest dat een officieel keurmerk ‘afvalvrije school’ in het leven riep voor basisscholen.

Scholen moeten aan strenge eisen voldoen

"Want het keurmerk krijg je niet zomaar", lacht Kleinegris.

Volgens de gepensioneerde accountant kun je het vergelijken met de ISO-certificering waar bedrijven aan moeten voldoen. "Als ik op bedrijfsbezoek ging, was het eerste waar ik op lette of het terrein schoon was. Dat zegt hoe iemand met zijn omgeving omgaat. Ook op scholen is dit belangrijk. Onze keurmeesters kijken of scholen het afval correct scheiden:

  • Houden ze plastic apart?
  • Bieden ze dit schoon aan?
  • Doen scholen er alles aan om eenmalige verpakkingen te vermijden?

Om het keurmerk te mogen voeren, moeten scholen aan strenge eisen voldoen. Op dit moment zijn er 5 scholen die hieraan voldoen en nog zo’n 30 die op weg zijn afvalvrij te worden".

Kinderen voeden ouders op rond afvalscheiding

Om kinderen hier al op een jonge leeftijd bewust van te maken, werkt de stichting nu ook samen met kinderdagverblijven. "We zijn bezig met een educatieprogramma voor de kleintjes in de herfstvakantie", legt Kleinegris uit.

Ook werkt de stichting al jaren samen met Koos de vuilnisman, een typetje dat met humor uitlegt waarom het scheiden van afval zo belangrijk is. En op basisscholen richt de stichting samen met leerkrachten zogenaamde kinderraden op. Hier zitten kinderen van groep 6, 7 en 8 in om andere schoolgenoten aan te sporen afval te scheiden.

Kleinegris: "Zo hoeven ze niet steeds aan de juf of meester te vragen in welke bak wat hoort. Ze gaan zelf aan de slag met een afvalwijzer. Op deze manier motiveren ze elkaar en leren andere kinderen dat je spullen niet zomaar weg moet gooien. We hopen natuurlijk dat ze dit ook mee naar huis nemen en zo hun ouders of grootouders ‘opvoeden’. Want in die generaties waren er minder verpakkingen en was het probleem nog niet zo groot."

Landelijke uitrol keurmerk

Op dit moment worden de kosten van het keurmerk – 350 euro – door gemeentes betaald uit het afvalfonds. Maar volgens Kleinegris gaat dat in 2025 veranderen en is het nog niet duidelijk of scholen dan zelf voor het keurmerk gaan betalen.

Maar deze onzekerheid houdt de stichting niet tegen om gewoon door te gaan. "Sterker nog, we hebben de ambitie om uit te breiden. We willen het keurmerk landelijk uitrollen en zoeken samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen om kinderen nog beter voor te lichten."

Koos de vuilnisman werkloos

En het uiteindelijke doel? Kleinegris moet lachen: ‘We willen dat Koos de vuilnisman werkloos wordt. We willen dat mensen zich zo gedragen als in de natuur, waar geen afval bestaat.’


Nieuwsbericht

"We willen dat Koos de vuilnisman werkloos wordt. We willen dat mensen zich zo gedragen als in de natuur, waar geen afval bestaat."