Ondernemers kiezen voor afvalscheiding: ervaringen van WAAR

Gepubliceerd op 7 april 2022

Ondernemers kiezen voor afvalscheiding

Bij cadeauwinkel WAAR en het naastgelegen WAAR SmaakLokaal op het Brouwersplein in Arnhem wordt al sinds de oprichting vijf jaar geleden zorgvuldig omgegaan met afval.

Duurzaamheid bij WAAR

Bedrijfsleider Eva Morrenhof en eigenaar Joost de Vries vertellen hoe afvalscheiding en afvalpreventie past bij het concept van WAAR. “De cadeauwinkel en ons sociaal lunchcafé rusten op vijf pijlers van duurzaamheid: ecologisch, FSC, fair trade, organic en recycling. Vanaf onze oprichting werken we actief aan afvalscheiding en bewust omgaan met afvalvermindering. Het sluit naadloos aan op onze bedrijfsfilosofie.”

Groene revolutie

Vijf jaar geleden voelden Joost en Eva zich nog vreemde eenden in de bijt toen ze als duurzame ondernemers kritisch waren op de afvalstromen van WAAR. “Afvalinzamelaars zijn lange tijd conservatief geweest. Afval werd verbrand. Punt. Wij kozen al snel voor een afvalverwerker die gescheiden inzamelde. Er is een groene revolutie gaande. Vroeger was dit iets antroposofisch, nu voelen veel mensen, waaronder de afvalverwerkers de urgentie. Tegenwoordig bieden afvalverwerkers goede dienstverlening als het gaat om afval gescheiden inzamelen”, vertelt Joost.

Too good to go

De eigen afvalstromen komen voornamelijk uit het lunchcafé SmaakLokaal. “Hoewel die eigenlijk wel meevallen”, vindt Eva. “We scheiden plastic, papier, glas en restafval. We gebruiken verschillende kleuren en plaatjes en nemen de tijd om onze mensen te trainen. Dat is voor iedereen duidelijk, ook voor de cliënten van zorgorganisatie die bij ons werken. Omdat wij aangesloten zijn bij een app die voedselverspilling tegengaat, hebben we geen aparte bak voor etensresten”.

Ze legt uit: “Producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen, kunnen we niet meer gebruiken in het lunchcafé maar ze zijn nog prima een of twee dagen geschikt voor consumptie. We stellen boxen samen en melden ze aan bij de app. Particulieren kunnen ze online kopen en bij ons in de zaak afhalen. Dat loopt heel goed, het is een populair platform. Zo gooien we nooit iets weg.”

Hergebruik

Verpakkingsmateriaal dat via leveranciers binnenkomt, wordt bij de WAARwinkel opnieuw gebruikt. Joost: “Een duurzaam cadeau inpakken in een nieuw plastic zakje is voor ons een no go, we kiezen liever voor hergebruik. Van grote kartonnen dozen snijden we bijvoorbeeld kleinere reepjes, zelfs een oude krant kun je nog goed gebruiken als trendy cadeaupapier.”

Bij lunchcafé SmaakLokaal merken ze dat ook leveranciers bewuster omgaan met afval. Eva: “Groothandels die voorheen elke krop sla in plastic verpakten, gebruiken nu retourkratten vol kroppen sla.”

Tip

Heeft deze ondernemer een goede tip voor collega’s die gaan beginnen met gescheiden afvalinzameling?

"'Ga op onderzoek uit. Het is niet moeilijk om initiatieven in jouw buurt te vinden waarmee je kunt samenwerken of die je kunnen inspireren.”

Regels voor afvalscheiding

Ondernemers zijn verplicht om afval te scheiden, maar welk afval u moet scheiden hangt af van uw situatie. Doorloop hiervoor":

Verandering door de Omgevingswet

Per januari 2023 treedt naar verwachting de nieuwe Omgevingswet in werking. In de Omgevingswet worden bepaalde handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval gezien als ‘milieubelastende activiteit’, omdat het schadelijk kan zijn voor het milieu. Denk aan batterijen die goed verwerkt moeten worden, omdat er anders giftige stoffen in het milieu kunnen komen. Dit betekent dat dan alle ondernemers die afval hebben aan de nieuwe Omgevingswet en het LAP3 moeten voldoen.


Nieuwsbericht

Joost de Vries, eigenaar van WAAR Arnhem: “Er is een groene revolutie gaande. Vroeger was dit iets antroposofisch, nu voelen heel veel mensen de urgentie.”