YoYoBoostReuse helpt bedrijven af van wegwerpplastics

Gepubliceerd op 10 november 2022

Nieuwe wetgeving voedselverpakkingen

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Om de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen, komt er in 2023 nieuwe wetgeving. Tijdens de Inspiratiedag Bedrijfsafval bespraken we welke maatregelen er op ons afkomen en wat ze precies inhouden. Ook spraken we met Joanna Olszanska van YOYOBoostReuse, een start-up die bedrijven helpt bij het invoeren van herbruikbare alternatieven.

Betalen voor plastic onderweg

Vanaf 1 januari 2023 gaan producenten van plastic producten die veel in het zwerfafval voorkomen, betalen voor de kosten van het opruimen van dit afval. Dat geldt onder meer voor drinkbekers, voedselverpakkingen en plastic tasjes.

Vanaf juli 2023 krijg je ook als consument te maken met de nieuwe regels. Als je gebruik wil maken van een plastic wegwerpbeker of voedselverpakking wanneer je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, dan moet je hier aanvullend voor betalen. Wil je dit niet, dan zijn ondernemers verplicht om consumenten een herbruikbaar alternatief te bieden.

Vanaf januari 2024 komt er ook een verbod op wegwerpplastics ter plaatse. Zoals op kantoor of op een festival. Herbruikbare bekers en voedselverpakkingen zijn dan de norm. Bedrijven die toch wegwerpplastic willen blijven gebruiken, zullen dit weer moeten inzamelen en aanbieden voor hoogwaardige recycling.

Van wegwerp naar herbruikbaar

YoYoBoostReuse helpt bedrijven met de overstap van wegwerp naar herbruikbare verpakkingen. Geheel volgens de nieuwe richtlijn. Joanna Olszanska, oprichter van de start-up, legt uit dat YoYo organisaties ondersteunt die naar zero waste willen. "Wegwerp is een complex probleem. In een kleine bedrijfskantine worden jaarlijks ruim 50 duizend verpakkingen weggegooid. Om hiervan af te komen, is herbruikbaar de oplossing.

We gaan als volgt te werk: eerst maken we een analyse. Waarbij we onderzoeken welke verpakkingen een bedrijf gebruikt. Dit is natuurlijk compleet afhankelijk van de setting. Een festival maakt gebruik van heel veel verschillende cateraars, terwijl een kantoorgebouw slechts één cateraar kan hebben."

Welk herbruikbaar alternatief?

Olszanska legt uit dat ze vervolgens uitzoeken welk herbruikbaar alternatief en retoursysteem het best past voor de gevraagde situatie om dit vervolgens uit te voeren. YoYo produceert zelf geen verpakkingen, maar werkt samen met partners. "We geven vooral advies welke herbruikbare alternatieven voor wegwerp beschikbaar zijn. Verder geven we workshops en trainingen voor personeel om ze te inspireren en om ze bewust te maken van het probleem."

Impact wetenschappelijk onderbouwen

Om hun klanten – en ook anderen – te laten zien dat herbruikbare alternatieven zin hebben, meet YoYo de retourgraad en reductie in CO2-footprint. Hiervoor werkt de start-up onder andere samen met de TU Delft. "We willen onze oplossingen wetenschappelijk kunnen onderbouwen. Door inzichtelijk te maken wat organisaties besparen, zien ze dat ze daadwerkelijk verschil kunnen maken. Ook onderzoeken we verschillende materialen, onder meer op veiligheid."

De switch maken

Volgens Olszanska is de markt voor hergebruik nog nieuw, maar is het wel de toekomst. "Producenten van wegwerpverpakkingen moeten deze switch nog grotendeels maken. Ze zijn gewend om grote hoeveelheden voor enkel gebruik te produceren. Herbruikbare alternatieven vergen een andere manier van denken en doen. Wij kunnen ze hierbij helpen om hun klanten niet alleen een verpakking, maar een totaaloplossing te bieden."


Nieuwsbericht

Dit is een verslag van een workshop op de Inspiratiedag Bedrijfsafval 2022.

Op de Inspiratiedag deelden we ervaringen van diverse sectoren op het gebied van circulaire bedrijfsvoering. Van onderwijs tot kantoor en van horeca tot cultuurinstelling tot groothandel.

Download de Infographic SUP-maatregelen