Beslisboom helpt bij keuze duurzame koffiebeker

Gepubliceerd op 24 maart 2023

Je hebt het vast al gehoord. Er komen nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en – bakjes. Het doel van deze regels is om de negatieve gevolgen van plastic in het milieu te verminderen, hergebruik moet de norm worden. Deze nieuwe wetgeving heeft gevolgen voor het soort bekers waarin je koffie mag serveren. Om het je gemakkelijker te maken een duurzame koffiebeker te kiezen, heeft VANG-Buitenshuis een beslisboom opgesteld.

Of je nu koffie on the go meegeeft of koffie schenkt in je bedrijfskantine, de beslisboom helpt je bij je keuze voor een duurzame koffiebeker.

Wist je dat je vanaf 1 juli 2023 geen gratis wegwerpbekers meer mag meegeven aan je klanten of medewerkers bij koffie to go? Hiervoor moet je een bedrag in rekening brengen. Ook moet je gebruikers een herbruikbaar alternatief aanbieden.

Of wist je dat er vanaf 1 januari 2024 ook nieuwe regels ingaan voor plastic wegwerpbekers en -bakjes die je ter plekke gebruikt? Deze mag je niet meer aanbieden op locatie. Doorloop daarom de beslisboom om voor jouw situatie de meest duurzame beker te kiezen.

Tips over verschillende bekersystemen

Ook geeft de beslisboom je handige tips over verschillende bekersystemen die je kunt gebruiken in verschillende situaties. Kies je voor een eigen beker? Of ga je toch voor een statiegeldbeker met full-service contract? Bij dit systeem worden je bekers opgehaald, gewassen en weer op locatie teruggebracht door een leverancier.

Eigenschappen voor zo min mogelijk milieu-impact

Verder vind je in de beslisboom eigenschappen waar je rekening mee moet houden bij de keuze van een duurzame beker of bekersysteem. Dit om te komen tot een systeem met zo min mogelijk milieu-impact. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wassen, levensduur en transport van de beker. Ook materiaal & productie en afval & recycling van de bekers spelen hierbij een belangrijke rol.

Benieuwd welke beker in jouw situatie het meest duurzaam is?

Bekijk de beslisboom Hoe kies ik een duurzame koffiebeker.


Nieuwsbericht