Blikjes, flesjes, bekers en bakjes in het hoger onderwijs

Gepubliceerd op 1 juni 2023

In april 2023 kwam de duurzaamheidskring hoger onderwijsinstellingen voor de negende keer bijeen om kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen op het gebied van afval en circulariteit. Deze bijeenkomst stond in het teken van de blikjes, flesjes, bekers en bakjes. Ook de afvalbenchmark kwam aan bod. We waren deze editie te gast bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Resultaten afvalbenchmark 2022

Het eerste agendapunt van de bijeenkomst: de resultaten van de afvalbenchmark.

Stimular berekende op basis van afvalgegevens wat de instellingen gemiddeld in 2022 afvoerden en hoe de afvalscheiding eruitziet op de deelnemende locaties. Door samen de resultaten te vergelijken en analyseren krijgen de instellingen beter inzicht welke maatregelen bijdragen aan bepaalde resultaten.

De cijfers zijn daarom een goed aanknopingspunt om het gesprek te voeren op relevante thema’s en nodigen uit tot het uitwisselen van (goede) praktijkervaringen.

Afvalscheiding op (kleine) events bij de TU/e

Leuke aan deze fysieke bijeenkomsten is dat we duurzaamheidsmaatregelen ‘in het echt’ kunnen bekijken.

Mark Meijer (afdeling waste management & logistics) presenteerde ons het containerframe. De TU/e ontwikkelde een handig frame voor kliko’s, zodat ook bij kleine events (denk bijvoorbeeld aan een barbecue) afval gescheiden kan worden ingezameld. Extra slimme feature: de deksels kunnen door het bord niet open blijven staan, waardoor de stickers leesbaar blijven en scheiding bevorderd wordt. Nu begint de testfase.

Statiegeld nu ook op blikjes! Wat nu?

Na de invoering van statiegeld op kleine PET-flesjes in 2022, zit er sinds 1 april 2023 ook statiegeld op drankblikjes. Scholen zijn niet verplicht deze items in te zamelen, maar deze stromen komen wel veel voor op hun locaties. Charlene van Domburg Scipio (relatiemanager innamepunten bij StatiegeldNederland) lichtte toe hoe de inzameling (in het onderwijs) werkt en hoe het nu gaat.

Tot slot: verheldering nieuwe regels wegwerpplastics

Imke Okkerman (VANG Buitenshuis) presenteerde minderwegwerpplastic.nl: een website waarop de nieuwe SUP-maatregel voor de reductie van wegwerpbekers en -bakjes duidelijk is terug te vinden.

Hier was behoefte aan, want de regels zijn complex en bevatten een aantal uitzonderingen. De boodschap blijft: herbruikbaar wordt de norm. Als we ons focussen op de uitzonderingen, gaan we de doelstellingen echt niet halen.

Leuk om te horen dat een aantal instellingen ook voor de ‘to-go’ drankenautomaten in de wandelgangen helemaal overstappen op herbruikbare alternatieven. Voor vragen over de SUP (Single-use plastics) kan contact worden opgenomen met de Helpdesk Afvalbeheer.

Nog genoeg te bespreken!

Er staan nog verschillende onderwerpen binnen het thema ‘afval en circulariteit’ op de wensenlijst van de instellingen:

  • Wat kan je verbeteren aan je eigen cateringactiviteiten op de campus?
  • Kan het sanitair meer circulair?
  • Hoe kies je oplossingen voor duurzaam meubilair?

De kring hoger onderwijs komt in het najaar weer bijeen om duurzaamheidsvraagstukken met elkaar te behandelen.


Nieuwsbericht

Scheidingsstation TU/e

De duurzaamheidskring bestaat uit 20 instellingen uit het hoger onderwijs. Deze groep zit regelmatig met elkaar aan de tafel omdat ze grote stappen willen zetten op het gebied van afval en circulariteit en hierbij soms tegen complexe vraagstukken aanlopen.