Met Hotel Neutraal naar circulaire en CO2 neutrale hotels in Rotterdam

Gepubliceerd op 22 maart 2023

Van slimme meters die zorgen voor minder voedselverspilling tot zon -en windenergie op het dak van Rotterdamse hotels. Een paar voorbeelden van Hotel Neutraal, een verduurzamingsproject voor een duurzamere hotelsector in de regio Rotterdam. Aan het project doen momenteel zestien hotels mee. Zij doorlopen een nulmeting en stellen een plan op om hun hotel te verduurzamen.

Het doel? Een 100 procent circulaire en CO2 neutrale economie in 2050.

Nulmeting en praktische tips

Deze nulmetingen voerde Green Leisure Group uit. Sander Verschuren is één van de oprichters en zijn bedrijf helpt bedrijven in de cultuur-, sport- en hotelsector met verduurzamen. Ze geven praktische tips waar bedrijven de volgende dag al meteen mee aan de slag kunnen. Van energiehuishouding tot het verminderen van voedselverspilling. Green Leisure Group ondersteunt bedrijven van Bali tot Curaçao, maar deed nog weinig voor thuishaven Rotterdam. "Dat we dat nu wel doen, daar word ik echt enthousiast van."

Inmiddels zijn de nulmetingen bij alle zestien hotels afgenomen en zijn de deelnemers bezig met verbeterpunten doorvoeren. "In deze scan zijn we de hotels op 100 punten nagelopen. Dit gaat over hoe duurzaam hun koffie is tot of warmwaterleidingen zijn geïsoleerd en waar hun energie vandaan komt. Maar we proberen ook de rest van de keten te betrekken, zoals leveranciers om de last mile ook groen te maken bijvoorbeeld. Na de nulmeting krijgen de hotels een meetbaar praktisch advies waar ze vervolgens mee aan de slag kunnen", legt Verschuren uit.

Van biodiversiteit tot groene energie

Dit advies is voor iedereen weer anders én heeft ook te maken met de ambitie van hotels zelf. "Waar de ene hoteleigenaar graag duurzame en lokale producten serveert en een groen dak wil hebben voor de biodiversiteit, vindt een andere ondernemer het belangrijk om hun eigen groene energie op te wekken. Je kunt niet alle 100 punten in één keer tegelijk aanpakken, daarom stellen we samen met hoteleigenaren een plan van aanpak op. Hierin prioriteren zij wat ze zelf het belangrijkste vinden en wat het best past binnen hun bedrijfsvoering."

Sommige hotels willen het watergebruik van hun douches en kranen verminderen of hotels halen bronwater van het menu en gaan meer kraanwater serveren. Ook zijn er hotels die samenwerken met het Utrechtse Orbisk. "Dit is een slim systeem dat borden die terugkomen in de keuken scant. Het systeem analyseert wat gasten op hun bord laten liggen en slaat deze gegevens op. Op basis van wat gasten niet opeten, passen hotels hun aanbod aan. Uiteindelijk zorgt dit voor veel minder voedselverspilling."

Een ander mooi voorbeeld, zo vindt Verschuren, zijn hotels die samenwerken met lokale partijen om hun reststromen van waarde te laten zijn. "Zo werken een aantal hotels samen met Rotterzwam, een Rotterdams bedrijf dat koffiedik ophaalt en er oesterzwammen op kweekt. Ook laten een aantal hotels hun sinaasappelschillen ophalen door Oscar Circulair, om er likeur van te maken bijvoorbeeld. Op deze manier gebruik je iets dat eerst als afval werd gezien als een grondstof voor iets nieuws."

Meer voor elkaar krijgen door samen op te trekken

Ook zijn er hotels die hun energieverbruik en gebouw aanpakken: "Zo zijn er hotels die dubbelglas installeren en hun leidingen isoleren om energie te besparen. Ook zijn er hotels volledig overgaan op eigen opgewekte groene energie. Een van de hotels is van plan om op het dak een PowerNEST te installeren. Dit is een installatie die zowel wind- als zonne-energie opwekt. Maar voor een aantal deelnemers is het aanpakken van de energievoorziening uitdagend. Ze zitten vast aan contracten of huren een gebouw, waar ze hier zelf een beperkte invloed op hebben."

Michiel Visser werkt voor de gemeente Rotterdam en is onder andere verantwoordelijk voor het uitvoeren van het hotelbeleid, waaronder het verduurzamen van de hotelsector. Visser benadrukt hoe belangrijk de samenwerking en kennisdeling binnen Hotel Neutraal is. "Door als hotelsector niet alleen succesverhalen uit te wisselen, maar ook samen op te trekken – rond verduurzaming van Rijksmonumenten – kun je veel meer voor elkaar krijgen."

Vervolg na juni 2023?

Dat is ook waarom Visser wil dat Hotel Neutraal ook door ontwikkelt. "Een soort Hotel Neutraal 2.0. Waarin we met de huidige deelnemers verdergaan en tegelijkertijd met nieuwe hotels aan de slag willen. Een soort zwaan-kleef-aan-beweging waarin we samenwerken aan collectieve uitdagingen. Bijvoorbeeld collectief inkopen van lokale producten en het leggen van zonnepanelen op de daken. Of collectieve afspraken met leveranciers om de binnenstad van Rotterdam emissievrij te maken."

Hoe dit vervolg er precies uit moet komen te zien, moet de komende maanden duidelijk worden. Visser en Verschuren hebben hier vertrouwen in: "Het enthousiasme en de energie tijdens deze bijeenkomsten is groot. Ook binnen de rest van de sector groeit het besef dat verduurzaming essentieel is."


Nieuwsbericht

BC010_LowresLogo_HN_RoomRotterdam_JacquelineFuijkschot-13[77]

Foto: Jacqueline Fuijkschot

Hotel Neutraal is een samenwerking tussen vijf partners: Gemeente Rotterdam, Green Leisure Group, BlueCity, Rotterdam Partners en VANG Buitenshuis. Meer informatie over het project is te vinden op de site van BlueCity.

Bij Room Mate Bruno maken ze gebruik van het slimme systeem van Orbisk.

Foto: Jacqueline Fuijkschot