Koplopertraject duurzame/circulaire horecagroothandel van start!


Op 27 januari 2021 vond met twaalf horecagroothandels die een serieuze impuls willen geven aan duurzaamheid/circulariteit de startbijeenkomst voor een nieuw koplopertraject plaats. Deelnemers hieraan zijn de horecagroothandels BD-Totaal, Bidfood, Bunzl, Driessen Food, Gepu, Hanos, Hocras, Sligro, Udea, VHC-Jongens, Volfood en Zegro. Het programma VANG Buitenshuis maakt dit initiatief mogelijk.

Kennisdeling centraal bij startbijeenkomst

Tijdens deze online bijeenkomst presenteerden Hotel Pincoffs, de gemeente Amsterdam en de RABO-bank ieder vanuit hun eigen perspectief waarom het belangrijk is dat de horecagroothandel een bijdrage levert aan verduurzaming van de foodservice-keten. Zo benadrukte Edwin van der Meijde van hotel Pincoffs dat de groothandel voor de horeca op het gebied van verduurzaming vooral een actieve gidsfunctie zou moeten vervullen. Dat zou op basis van drie pijlers kunnen: adviseren over duurzame productvarianten, selecteren van die varianten in het assortiment en het faciliteren van communicatie over dergelijke producten. Erik Koldenhof van de gemeente Amsterdam en Martijn Rol van de RABO-bank gingen onder andere in op korte ketens en verduurzaming van transport en logistiek.

Wat staat er op de agenda voor vervolgbijeenkomsten?

 1. Verduurzaming assortiment (food en non-food).
 2. Verpakkingsproblematiek (inclusief consequenties van de statiegeldregeling voor kleine flesjes per 1 juli 2021).
 3. Verduurzaming transport en logistiek.
 4. Afvalmanagement en preventie voedselverspilling.
 5. Assistentie bij verduurzaming horeca. Bijvoorbeeld training, voorlichting, (marketing)communicatie.
 6. Wrap-up: wat hebben we bereikt en welke verdere ambities hebben we?

Waarom een koplopergroep groothandels?

Het doel van de vervolgbijeenkomsten is steeds om te informeren, te inspireren en van elkaar te leren en vooral om in samenwerking met klanten, leveranciers, overheden en andere partijen concrete vervolginitiatieven te ontwikkelen.

Dit traject met de horecagroothandel is voortgekomen uit koplopertrajecten duurzame/circulaire horeca in Haarlem en Rotterdam die eveneens deels via het VANG-programma mogelijk zijn gemaakt. Tijdens deze koplopertrajecten benadrukten de Haarlemse en Rotterdamse horecaondernemers dat zij van de groothandel op het gebied van duurzaamheid een voortrekkersrol verwachten. Zij vinden dat de groothandels concrete stappen moeten zetten en voor hen een inspiratie- en informatiebron moeten zijn.

Het project wordt uitgevoerd door Adviesbureau CREM in samenwerking met Dutch Cuisine in opdracht van het programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat. Meer informatie over dit initiatief via Jennifer van Dijk (jennifer.van.dijk@rws.nl) of Johanna Minnaard (johanna.minnaard@rws.nl).


Deelnemers

 1. BD-Totaal
 2. Bidfood
 3. Bunzl
 4. Driessen Food
 5. Gepu
 6. Hanos
 7. Hocras
 8. Sligro
 9. Udea
 10. VHC-Jongens
 11. Volfood
 12. Zegro