Startbijeenkomst Circulaire Restaurants in Haarlem

In de gemeente Haarlem en de gemeente Rotterdam starten dit jaar twee koplopersgroepen Circulaire Restaurants. De deelnemende restaurants gaan met elkaar, de gemeente en de inzamelaar onderzoeken hoe ze kunnen bijdragen aan een circulaire bedrijfsvoering. Hoe kunnen ze hun krachten bundelen om samen een verschil te gaan maken richting een circulaire economie?

Koplopersgroep circulaire restaurants Haarlem

Startbijeenkomst koplopersgroep in Haarlem

Op 15 oktober was in Haarlem de startbijeenkomst met een grote groep enthousiaste koploperrestaurants bij restaurant De Dakkas, een van de deelnemers. Dennis de Waart van De Dakkas vertelt hoe het groene horeca paviljoen van de grond is gekomen, en over hun duurzame bedrijfsvoering van inkoop tot afvalstoffen/grondstoffen beheer. Na een korte rondleiding langs de eigen compostbak, hun kippen en de plek waar een eigen moestuin gerealiseerd gaat worden, was er een uitgebreide kennismaking met elkaar. De deelnemers zijn in groepjes aan de slag gegaan met verschillende thema's. Hieruit zijn een aantal onderwerpen gerold die, naast de circulaire scan, de volgende bijeenkomst in januari 2020 verder worden uitgewerkt.

Een aantal knelpunten waar de restaurants mee zitten zijn:Koplopersgroep circulaire restaurants Haarlem 1

  • Educatie horecapersoneel, hoe betrek je je personeel en hoe houd je ze vast?
  • GFT inzameling en andere sub-stromen
  • Werken met lokale leveranciers
  • Voedselverspilling tegengaan: storytelling
  • Hoe krijg je een goeie balans tussen vlees en vegetarisch?

Tot de volgende bijeenkomst gaan alle deelnemende restaurants in de tussentijd aan de slag met de circulaire scan om zo inzicht te krijgen waar ze staan en daarmee beter aan de slag kunnen.

Heeft u een restaurant in Haarlem en wilt u ook meedoen? Neem dan contact op met Christana van Lammeren van de gemeente Haarlem.

Uitnodiging startbijeenkomst