Duurzaamheid en burgerschap als thema op Lucas Galecop


Basisschool Lucas Galecop in Nieuwegein telt 215 leerlingen en heeft grote thema’s als burgerschap, duurzaamheid en de veranderende arbeidsmarkt als basis voor het onderwijs van haar leerlingen. Het thema duurzaamheid zou daarbij worden ingevuld met het verminderen en scheiden van afval. En dat is gelukt! Vanuit haar eerdere ervaring in Benschop wist Rianne Spiegelenberg dat afval scheiden helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

De school is blij met de afval verzamelbakken die ze hebben gekregen, het ziet er mooi uit en ze zijn functioneel. De school sluit zich aan bij de insteek: deelname is niet vrijblijvend, als het niet werkt moeten de spullen terug. Dit vraagt écht om commitment van de school wat medebepalend is voor het succes. De kracht zit in de samenwerking. Het team voelt dat de persoonlijke drive van alle betrokken partijen echt aanwezig is.

GFT scheiden: schoonmaken of composteren?

Het team heeft gemerkt dat dagelijkse schoonmaak van de GFT-inzamelbakken nodig is. Als dit niet gebeurt, geeft dit op de centrale plekken wat problemen met fruitvliegjes en geur. Een alternatief zou composteren kunnen zijn. Voorlopig kiest de school hier nog niet voor, omdat de meningen daar nog over verschillen. De school beschikt wel over een eigen moestuin.

Win-win

Na het educatieve project Plastic Soup begin september hebben drie leerlingen zich vrijwillig aangemeld om iedere vrijdag het schoolplein afvalvrij te maken. Ze komen iedere vrijdag met plezier de knijpers hiervoor ophalen. De knijpers zijn beschikbaar gesteld in bruikleen door de gemeente Nieuwegein.  Het is win-win situatie, de kinderen leren over afval en het schoolplein blijft mooi schoon. De school wordt gefaciliteerd (onder andere met materialen), wat het laagdrempelig maakt. Het hoort er gewoon bij, hier begint het.

Kinderen doen zelf communicatie

De school weet goed hoe ze moet communiceren, hoewel het afvalvrije project in het begin voor sommige ouders wennen was. De Lucas Galecop heeft dit opgelost door de ouders te bereiken via de kinderen zelf. Zo is er samen met leerlingen een heel leuk filmpje gemaakt waarin verbeeld is hoe de afvalberg steeds kleiner wordt.

Gemeente draagt ook bij

Vanuit de gemeente is er subsidie gekomen die is gebruikt voor educatie over Plastic Soup en Doppers. Het gebruik van de Doppers heeft een extra positief effect naast het verminderen van drinkpakjes. Zo drinken kinderen meer water en krijgen ze minder suiker binnen.


"Als we onze leerlingen vanaf groep 1 al bewust leren omgaan met afval, zullen ze eerder materiaal hergebruiken en tot slimme oplossingen komen voor een duurzame planeet"

Rianne Spiegelenberg, directrice Lucas Galecop

De gemeente levert de afvalbakken kosteloos, want we zien het algemeen belang en het effect op de lange termijn

Albert Boels, beleidsmedewerker gemeente Nieuwegein