De Nieuwe Wiel


Basisschool de Nieuwe Wiel doet het. De school met 160 leerlingen is sinds een tijdje afvalvrij en kreeg van de gemeente het rapportcijfer 9,5 voor de mate waarin het afval daadwerkelijk goed gescheiden is. Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen? De omstandigheden in Lopik zijn ideaal: “waar een kleine plaats groot in kan zijn”. De gemeente steunt afvalvrije scholen en beschikt over een eigen ophaaldienst die inmiddels korte lijntjes heeft met de scholen. Maar ook ín de school is veel werk verzet om er een succes van te maken.

Bij de start om afvalvrij te worden lag een goede basis. Zo beschikte de school over een visie op duurzaamheid en kreeg zij een plan aangereikt van Kees van Wegen (NME consulent) dat qua logistiek en motivatie perfect paste. Ook geeft Hanneke Mulder (directrice de Nieuwe Wiel) aan dat hun intrinsieke motivatie erg belangrijk is. Voor haar en de leerlingen is het streven naar duurzaamheid een zienswijze.

Het team heeft zichzelf van tevoren de vraag gesteld: waar kan het op mislopen? Er werden enkele aandachtspunten geïdentificeerd, een belangrijke daarvan was: “Wie doet wat?”. Er werden heldere afspraken gemaakt met het schoonmaakbedrijf en de conciërge van de school. De conciërge zorgt voor het verzamelen en ophalen van papier- en restafval, de schoonmaakploeg regelt dit voor het PMD- en GFT-afval. Verder heeft de gemeente een extra kliko voor het GFT- en PMD-afval geleverd. Voor de GFT-inzameling zijn er nog wel wat punten voor verbetering, zoals het gebruik van biologisch afbreekbare zakken. Ook wordt het GFT-afval soms vergeten op te halen, wat leidt tot geuroverlast. De school ziet nog een uitdaging tijdens grote events in de school; dan is er een piek van afval. De verwachting is dat dan het scheiden van het afval wat wegzakt.

Omdat de school nu minder restafval heeft, hoeft hier ook minder geld voor te worden betaald. Het kostenplaatje blijft voor de school wel meespelen. Om deze reden heeft de school nog geen bio-afbreekbare zakken.

Andere kosten die zijn gemaakt tijdens het afvalvrij worden zijn: de dopper: 6 euro en de afvalbak-modules: per set 120 euro. Dit heeft de gemeente eenmalig betaald. Het is de bedoeling dat nieuwe doppers door de ouders worden aangeschaft. Afspraken over vervangen van de afvalbak-modules volgen nog. Een verbeterpunt voor de school zijn de stickers op de afvalbakken. De afbeeldingen komen overigens uit België. Voor de herkenbaarheid zou de school openstaan voor het gebruik van officiële iconen van VANG Buitenshuis.

Het team van Basisschool de Nieuwe Wiel heeft nog enkele tips aan andere scholen die ook afvalvrij willen worden. Het team heeft gemerkt dat het betrekken van de ouders erg belangrijk is. De beste manier om dit te doen is om ‘live’ contact met hun te hebben. Betrek ook de kinderen in dit contact. Vooral de interactie zorgt ervoor dat ouders en kinderen het ook thuis willen doorzetten. Het is een marathon, het gaat nu goed maar kom over zo’n 10 jaar nog maar eens terug.

Een goed voorbeeld van dit “live” contact was het evenement dat is georganiseerd als start voor het afvalvrij worden. Tijdens het evenement zijn er grappige sketches gedaan door “Elle Libelle” en “Nico Kliko”. Zo werd er op een grappige manier gecommuniceerd en geleerd over de afvalvrije toekomst van de school.

Ook wordt het project met organisatie Kunst Centraal gezien als een groot succes. Tijdens dit project stond het recyclen van afval tot kunst centraal. Er zijn onder andere meubels, zoals een stoel, van plastic flessen gemaakt.


Kees van Wegen, NME consulent:

“Als je het langer dan 5 jaar volhoudt, ontstaat er een blijvende gedragsverandering”

Afvalscheiden

Hanneke Mulder, directrice de Nieuwe Wiel:

“De school is er ook om kinderen op te voeden. Als een leerling vraagt in welke bak het moet, heb je eigenlijk al je doel bereikt”