Festivals en evenementen


Green Deal Afvalvrije Festivals

Het doel van de Green Deal Afvalvrije festivals is 25% afvalreductie, 50% afvalscheiding, hergebruik, recycling en kennisuitwisseling. Deelnemers zijn het ministerie van IenW, Green Events Nederland, NederlandSchoon en negen festivals: Amsterdam Open Air, DGTL, Extrema Outdoor, Into The Great Wide Open, Mysteryland, Solar Weekend, Welcome to the Future, de Zwarte Cross en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.

Bekijk de Toolkit afvalvrije festivals en lees meer in het artikel over afvalvrije festivals en zwerfafval.

Grote festivals waarbij de grond bezaaid is met lege plastic bekertjes. Dit is een in het oog springend afvalprobleem en een grote irritatie van steeds meer festivalbezoekers. Lees het artikel over hardcups, een eerste stap.

Wegwerpplastic op evenementen, wat gaat er veranderen?

In de zomer van 2021 veranderen er al een aantal ingrijpende zaken zoals statiegeld op kleine flesjes en een verbod op single use plastics. Plastic Promise heeft de vier belangrijkste veranderingen in wet- & regelgeving op het gebied van wegwerp plastic voor alle Nederlandse evenementen op een rijtje gezet.

Wat zijn de gevolgen voor jou als evenementenorganisator of drankproducent? Zonder goede voorbereiding kan er een behoorlijke kostenpost ontstaan, ga er dus mee aan de slag en bereidt nu jouw plan voor zodat je in 2021 de juiste opzet kan doorvoeren.

Een goed retoursysteem van bekers op jouw evenement

Nu er hoopvol wordt uitgekeken naar meer mogelijkheden voor festivals en evenementen, wordt er ook door organisatoren nagedacht over het voorkomen van grondstofverspilling. Zo is het invoeren van een retoursysteem voor bekers een veelgenoemde optie. Maar hoe doe je dat goed? En wanneer werkt het retourstysteem? Plastic Promise deed onderzoek en deelt haar ervaringen.

In dit artikel staan de de voor- en nadelen van verschillende soorten retoursystemen op een rij.