Kantoren


Wegwijzer afvalvrij kantoor

De wegwijzer afvalvrij kantoor is een handige tool voor elke facility manager die afval wil terugdringen op kantoor. Bekijk wat je bij inkoop, gebruik en einde gebruik kunt doen om afval te voorkomen of materialen te hergebruiken. De wegwijzer staat boordevol praktische tips en voorbeelden om het kantoor afvalvrij te maken en zo bij te dragen aan een circulaire economie.

Samen willen wij jullie uitdagen om het kantoor afvalvrij te maken.

Ga direct naar de wegwijzer afvalvrij kantoor.

Download:  artikel over de wegwijzer afvalvrij kantoor in Facto. (pdf, 637 kB)

Afvalscheiding

Steeds meer bedrijven scheiden hun afval. Om hen een handje te helpen, maakt Rijkswaterstaat handige hulpmiddelen:

In het inspiratiedocument 'Aan de slag met gedrag voor betere afvalscheiding in uw bedrijf' leest u meer over gedragswetenschap en hoe u dat toepast voor goede afvalscheiding in uw bedrijf.

Toolbox: Poster afvalscheiden in kantoren

Poster Toolbox afvalscheiden in kantoren.

Afval scheiden wordt voor iedereen makkelijker met deze nieuwe poster toolbox:

  1. Volg de richtlijnen.
  2. Selecteer de bij uw organisatie passende afvalstromen en pictogrammen.
  3. Print de posters.
  4. Hang deze posters met ‘wat hoort waar’ bij de afvalbakken in kantoor- en restaurantruimten.

Praatplaten bekers, plastic en GFT

In het pand Rijnstraat 8 van o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) worden afvalstromen gescheiden ingezameld. Maar er gaan verschillende verhalen rond over hoe deze stromen verwerkt worden.

Het ministerie wil zicht krijgen op de stappen in de afvalketen: van het moment dat het op de Rijnstraat 8 in de bak belandt, tot het moment dat het bij een vuilverwerker gerecycled wordt of de oven ingaat. Daarom heeft Design Innovation Group (DIG) onderzoek gedaan naar de keten van die stromen. De resultaten hiervan zijn verwerkt in drie praatplaten:

Kennissessies: voorkomen en beter scheiden van afval

VANG Buitenshuis en Green Business Club (GBC) werken samen aan het voorkomen en beter scheiden van afval binnen het bedrijfsleven. We bieden kennis en informatie aan, ook door het organiseren van kennissessies.

GBC's verbinden bedrijven/kantoorpanden/organisaties in een lokaal gebied. De deelnemers willen een bewuste, resultaatgerichte stap zetten in duurzaamheid. Doordat zij bij elkaar in het gebied zitten, of zelfs in hetzelfde pand, is samenwerken aan hetzelfde doel efficiënt en stimulerend.

Een eerste sessie had als onderwerp communicatie en gedrag. Tijdens volgende sessies staan de (on)mogelijkheden van het voorkomen en verwerken van organisch afval centraal. Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

De tweede sessie was op 23 juni 2022, georganiseerd door Green Business Club (GBC) Nederland met VANG Buitenshuis. Voorkomen is beter dan verwerken. Dit geldt zeker als het gaat om organisch afval, zoals GF/e en SWILL. Veel bedrijven zetten in op preventie van voedselverspilling, maar wat werkt en wat niet? Experts deelden best practices en ervaringen.

Meer weten?