Onderwijsinstellingen bespreken tips bij het invoeren van een nieuw afvalsysteem

Gepubliceerd op 20 januari 2022

Eind 2021 vond de zesde bijeenkomst plaats van de duurzaamheidskring ‘afval en circulariteit’. Deze groep met 20 onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs zit met elkaar aan tafel omdat ze grote stappen willen zetten op dit gebied. Ze lopen hierbij tegen complexe vraagstukken aan. Door kennis en ervaringen te delen kunnen de instellingen effectiever aan de slag en zelfs samen projecten opstarten. In deze bijeenkomst was het onderwerp ‘implementatie van nieuwe afvalsystemen’.

Als je als organisatie afvalstromen anders wilt gaan scheiden, komt er bij de implementatie meer kijken dan enkel ‘het neerzetten van nieuwe bakken’. De bakken moeten allereerst op de juiste plek worden gezet, ondersteund met geschikte communicatiemiddelen. Maar denk ook aan de inzamelingskant: de schoonmaak moet anders worden ingericht met bijvoorbeeld nieuwe zakken, een andere ophaalfrequentie en aanpassingen in de expeditieruimte.

60 onderzoeken naar een nieuw inzamelsysteem

We waren deze zesde sessie op bezoek bij de UvA-HvA om hun nieuwe inzamelsysteem ‘in het echt’ te bewonderen. Zij zijn overgestapt naar inzameling van vier stromen: 1) GFE (groente-, fruit- en eetresten, 2) bekers en wegwerpservies, 3) PBD (plastic, blik en drinkpakken) en restafval, en 4) papier.

De UvA-HvA koos voor een combinatie van voor- en nascheiden. Nascheiden van PMD uit het restafval, omdat de technische mogelijkheden bij de afvalverwerkers beter zijn dan bronscheiden. Een leerwerkbedrijf scheidt de stroom ‘bekers en wegwerpservies’ na, voordat het naar de verwerkers gaat. Deze keuze volgt na meer dan 60 onderzoeken naar afval op de instelling. Lees verder over de grondstoffenvisie UvA-HvA. Een belangrijke implementatietip: betrek het onderwijs zelf.

Creatieve communicatiecampagne

Om de overstap naar het nieuwe systeem te ondersteunen heeft de instelling een bureau ingeschakeld om een communicatiecampagne te ontwikkelen. Design Innovation Group vertelde de kring over de totstandkoming. Er is uiteindelijk gekozen om medewerkers en studenten niet onbewust te ‘nudgen’, maar ‘bewust bekwaam’ te maken van het nieuwe systeem. Binnenkort kunnen de studenten een minicursus (trashcourse) afvalscheiden op de UvA-HvA volgen.

Inzameling kleine PET-flessen

Een ander systeem waar alle onderwijsinstellingen nu mee te maken hebben, is de inzameling van kleine PET-flessen. Sinds 1 juli zit er op de kleine plastic flessen statiegeld. Omdat er in de kantines en drinkautomaten veel flesjes worden verkocht, willen de instellingen de inzameling van deze flesjes graag faciliteren. De kringdeelnemers deelden ervaringen hoe deze inzameling verloopt bij hun instelling.