Inspirerende sessies in Week van de Circulaire Economie (1-5 feb 2021)


Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie en tijdens de Week van de Circulaire Economie en Klimaat 2021 kunt u veel interessante sessies volgen. Van inspirerende activiteiten op kleine schaal, naar grootschalige systeemverandering. Vanuit Rijkswaterstaat zijn we met de afdeling Afval Circulair goed vertegenwoordigd met de onderstaande sessies. Komt u ook?

In vier korte films laten we bedrijven aan het woord die flinke stappen zetten naar een circulaire economie. Artis, Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, restaurant The Greenhouse en cricket en voetbalvereniging VOC gunnen jou een kijkje in de keuken en komen met tips en praktische adviezen. Inspiratie pur sang! Deze bedrijven zijn koplopers binnen het programma VANG Buitenshuis, een programma van Rijkswaterstaat wat staat voor het voorkomen en beter scheiden en recyclen van bedrijfsafval. Laat je inspireren en stel vragen via de chat.

Om te voldoen aan de 'single-use plastics' regelgeving zullen leveranciers, horeca, cateraars en retail (on-the-go) circulaire alternatieven moeten aanbieden aan hun klanten. Producenten, importeurs en groothandels van verpakkingen en disposables spelen hier inmiddels op in en bieden (circulaire?) alternatieven aan. Daarnaast krijgen zij steeds meer te maken met een producentenverantwoordelijkheid, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor het inzamelen, recyclen en voorkomen van (zwerf)afval. Ieder bedrijf zal hier rekening mee moeten houden bij de inkoop van producten en verpakkingen. Voor de gebruikers kan dit een gedragsverandering betekenen, zoals het meenemen van je eigen koffiebeker of bestek. Afvalinzamelaars moeten efficiënte en betaalbare oplossingen bieden voor het inzamelen en recyclen. Dit betekent dat je samen met ketenpartners moet gaan werken aan circulaire businessmodellen. Hoe ga je dit samen met je ketenpartners zo efficiënt mogelijk organiseren, zodat het niet tot onnodig hoge kosten gaat leiden?

In deze sessie verkennen we verschillende strategieën om bedrijfsafval te voorkomen en circulaire alternatieven te vinden voor single used plastic producten. Welke producten kunnen herbruikbaar worden gemaakt en wat betekent dit voor u als bedrijf en voor de gebruiker? Welke verpakkingen/producten kunnen gemakkelijk worden ingezameld en gerecycled? En voor welke verpakkingen/producten is een biobased en composteerbare variant een oplossing?

In de toekomstige circulaire economie wordt van ons allemaal verwacht dat we andere gedragingen gaan vertonen. Binnen Rijkswaterstaat en daarbuiten werken we hiervoor hard aan oplossingen. Maar hoe zorgen we ervoor dat gedrag daadwerkelijk verandert? In deze sessie staat deze vraag centraal. In vogelvlucht zullen de basisbegrippen van gedrag aan bod komen en leer je hoe deze discipline je kan helpen in de circulaire transitie.

Coronamaatregelen, zoals extra hygiënemaatregelen en anderhalve meter afstand, hebben de hospitality-branche drastisch veranderd. Reserveren en check-in zijn verregaand gedigitaliseerd, restaurants schakelden om naar afhaal en thuisbezorgd en social distancing werd de norm. Welke duurzame keuzes maak je als ondernemer? En zijn deze ook voor de toekomst interessant voor het realiseren van circulaire ambities? Wat zijn cruciale succesfactoren? In deze sessie gaan we in op deze vragen. Door ondernemers aan het woord te laten en aan de hand van onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, programma VANG buitenshuis, in samenwerking met de koplopergroep Circulaire Hotels Amsterdam.

De sessie is bedoeld voor ondernemers en organisaties die gasten ontvangen, zoals horecaondernemers, cultuurinstellingen, hogescholen/ universiteiten etc. Beleidsmakers en adviseurs zijn eveneens welkom.


Week van de CE 2021
CE conferentie 2021