Single Use Plastics in de ban, wat betekent dat voor u?

Gepubliceerd op 15 januari 2021

Vanaf 3 juli 2021 is het verboden om sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik te verstrekken, zoals plastic bestek, borden, roerstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Daarnaast zijn voor producten andere maatregelen opgenomen, zoals het stimuleren van consumptievermindering, nieuwe productvereisten, het voeren van markeringsvoorschriften en het instellen van producentenverantwoordelijkheid om producten terug te halen en te recyclen. Dit is het gevolg van de richtlijn die de Europese Commissie heeft opgesteld om de hoeveelheid kunststof afval in oceanen en zeeën terug te dringen. Alle ondernemers die kunststofproducten voor eenmalig gebruik produceren of in omloop brengen krijgen te maken met deze richtlijn. Denk aan horecaondernemers, out-of-homeketens, sportclubs, onderwijs-, zorg- en cultuurinstellingen. Bent u al op de hoogte?

De Europese Commissie heeft een richtlijn opgesteld om de hoeveelheid kunststof afval in oceanen en zeeën terug te dringen. De maatregelen in de zogenoemde SUP-richtlijn hebben betrekking op verloren vistuig en kunststof wegwerpplastics, waaronder ook verschillende verpakkingen die veel in de horeca worden gebruikt.

Ga naar de infographic. Ook het KIDV heeft informatie over dit onderwerp.

Wilt u uw klanten en bezoekers aan het denken krijgen over SUP’s? Dat kan! In opdracht van Rijkswaterstaat zijn 8 foto’s gemaakt van wegwerpproducten die in de toekomst zijn verboden. De expositie is gratis te leen voor max. 6 weken. Wees er snel bij want de belangstelling is groot. Ook wanneer u de foto’s op een andere manier wilt gebruiken zijn er mogelijkheden. U kunt contact opnemen via het contactformulier.


Poster 'Nieuwe wetgeving voor wegwerpplastics'

Deze poster geeft de nieuwe maatregelen weer die helpen om plastic vervuiling en plastic soep tegen te gaan.

>> Poster downloaden (pdf, 515 kB)