GroenCollect geeft afval een tweede leven

Gepubliceerd op 24 november 2020

Biogas van etensresten, oesterzwammen gekweekt op koffiedroes, jenever van oud brood. Het bedrijf GroenCollect haalt niet alleen reststromen op, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat deze opgehaalde materialen een tweede leven krijgen. Philip Troost, directeur van GroenCollect, vertelt hoe het bedrijf deze duurzame, snelle en voordelige manier van afval ophalen voor elkaar krijgt.

Philip Troost kwam in 2014 met een plan: biogas opwekken in de bebouwde omgeving. Hij richtte het bedrijf Stadsgas op en kreeg al snel door dat hij hier meer uit kon halen. "Ik kreeg vaak de vraag van investeerders of ik kon aantonen genoeg groen materiaal te hebben om biogas op te wekken", vertelt Troost. "Ik ben toen gaan inzamelen en merkte op dat bepaalde reststromen helemaal niet vernietigd hoefden te worden. Mensen wilden bijvoorbeeld graag koffiedroes hebben om oesterzwammen op te kweken en bierbostel ging naar de koeien in Midden-Delfland." Met dit inzicht richtte Troost in 2016 GroenCollect op.

Biohub: creatieve broedplaats

GroenCollect is nu in vier steden actief: Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Binnenkort opent er een vijfde vestiging in het Westland. Het bedrijf brengt afval van horeca en bedrijven met elektrische wagens naar decentrale hubs. Coördinatie gebeurt vanuit de hoofdvestiging in Rotterdam. "Op deze locatie heb ik een biohub gecreëerd", vertelt Troost. "Dit betekent dat we andere ondernemers, die qua profiel aansluiten bij onze waarden, toelaten om zich op deze locatie te vestigen. Zo zit er nu een groenvoorziener, een meubelmaker die oud hout gebruikt en binnenkort verwelkomen we een project dat plastic filament uit allerlei soorten kunststof maakt."

Afval én kostenreductie

GroenCollect neemt niet alleen oud brood of koffiedroes mee. Ook koffiebekers, ander karton of PMD mogen mee. Volgens Troost brengt dit naast een afvalreductie, ook een kostenreductie met zich mee. Troost geeft een voorbeeld: "In Utrecht hebben we bij de Yoghurt Barn bijvoorbeeld 80% afvalreductie en 60% kostenreductie weten te bewerkstelligen. Dat komt omdat deze zaak nu minder ledigingen van de standaard containers nodig heeft. Daarnaast is de prijs per kilo lager dan het grijsafval." Bijkomend voordeel is volgens Troost minder stankoverlast, doordat bepaalde reststromen, bijvoorbeeld koffiedroes, niet meer bij het normale afval gaan.

Ambitie voor de toekomst

De coronacrisis zorgde ervoor dat GroenCollect even op de rem moest trappen qua groei en investeringen. "We waren superhard aan het groeien en ik stond op het punt om nieuwe voertuigen aan te schaffen", vertelt Troost. "Totdat in maart de eerste lockdown werd aangekondigd." Toch blijft Troost optimistisch over de toekomst. Zo is hij alweer bezig met het ontwikkelen van nieuwe voertuigen en is uitbreiding naar Den Haag en Delft dichtbij. "Ik ben op zoek naar een investering zodat alle locaties onafhankelijk gerund kunnen worden", legt Troost uit. "Het einddoel is dat we over twee jaar een ‘local hero’ aanpak hebben. Dit houdt in dat we een kant-en-klaarpakketje kunnen aanleveren als iemand een GroenCollect vestiging wil opzetten."