De Clique werkt aan afvalvrije steden


Sinaasappelschillen, koffiedik, GFT en kurk. Voor Anja Cheriakova is dit geen afval, maar de basis voor nieuwe producten. Met haar bedrijf De Clique haalt ze verschillende reststromen CO2-neutraal op. Van deze grondstoffen worden vervolgens weer nieuwe producten gemaakt. Zo werken ze aan een afvalloze stad. Cheriakova: ‘Te veel wordt nu onterecht als afval bestempeld.’

Anja Cheriakova is oprichter van het Utrechtse bedrijf De Clique. In 2019 begon Cheriakova deze grondstoffenservice, na jarenlang het afvalsysteem te hebben bestudeerd. ‘Ik zag dat er zo veel dingen als afval werden bestempeld, die ontzettend waardevol waren. In plaats van reststromen te verbranden, kun je er andere dingen van maken. Ik ontdekte dat we lokale economieën kunnen creëren die draaien op reststromen.’

Lokale partners

Op dit moment werkt De Clique in de regio Utrecht samen met bedrijfsrestaurants, horecagelegenheden, cateraars, onderwijsinstellingen, musea en tuincentra. Deze instellingen sluiten een contract af met De Clique en zij halen vervolgens de verschillende reststromen op. ‘Bijvoorbeeld sinaasappelschillen bij een brasserie,’ legt Cheriakova uit. ‘Die gooien ze dan in een aparte bak. Wij halen de volle bak op met een e-bike of elektrisch busje – zonder uitstoot dus. De schillen brengen we naar onze locatie in Utrecht. Vanaf dat moment begint het proces om hier nieuwe producten van te maken.’ Zo wordt de pulp verwerkt in diervoeding en worden de etherische oliën eruit geperst als smaakmaker en geurstof voor bijvoorbeeld bier of koekjes. Dat laatste gebeurt ook weer door lokale partners. ‘En zo kan het gebeuren dat diezelfde brasserie bier verkoopt waar hun eigen sinaasappelschillen in zijn verwerkt,’ aldus Cheriakova

Katalysator voor verduurzaming

Het lokale aspect is een belangrijk onderdeel van de werkwijze en visie van De Clique. Om het concept te laten slagen, is het belangrijk dat inwoners hun lokale bedrijven en instellingen steunen. Door er te eten of door er je boodschappen te doen. Cheriakova: ‘Als de lokale economie goed werkt, werkt dit als een katalysator voor verduurzaming. Klanten hebben namelijk lokaal invloed en kunnen hun wensen uitspreken over de manier waarop hun voedsel wordt verbouwd en andere producten gemaakt worden. Zo kom je uiteindelijk tot afvalvrije steden.’

Landelijk opschalen

De Clique kijkt verder dan alleen Utrecht. ‘We zijn druk bezig om landelijk op te schalen. We zijn nu bezig met Rotterdam en Amsterdam,’ zegt Cheriakova. ‘En we ontwikkelen nieuwe producten voor de reststromen. Ons doel is om een model te creëren dat we in andere steden kunnen kopiëren. Zodat er uiteindelijk in iedere stad een De Clique-hub te vinden is waar waardevolle lokale reststromen worden omgezet in nieuwe producten.’

Zero-waste

Het bedrijf dat Cheriakova begon is inmiddels een onderneming waar 19 mensen werken. De afgelopen jaren ziet ze een verschuiving in hoe er met grondstoffen wordt omgegaan: ‘Ik ben trots dat we steeds meer weggaan van het spreken over afval. Steeds meer partijen nemen de grondstoffen als basis: welke waarde hebben die, en hoe kunnen we die als product weer de stad in brengen? Mijn droom is dat iedereen uiteindelijk zero-waste als uitgangspunt neemt en zichzelf de vraag stelt: wie kan het materiaal dat ik overhoud gebruiken?’

.


"Ik ben trots dat we steeds meer weggaan van het spreken over afval. Steeds meer partijen nemen de grondstoffen als basis: welke waarde hebben die, en hoe kunnen we die als product weer de stad in brengen? Mijn droom is dat iedereen uiteindelijk zero-waste als uitgangspunt neemt en zichzelf de vraag stelt: wie kan het materiaal dat ik overhoud gebruiken?"