Plastic sportafval krijgt een tweede leven op de club

Gepubliceerd op 21 januari 2021

Onder de noemer Duurzaam ’s-Hertogenbosch heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch flinke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Michiel Bulten van ´S-PORT, het sportstimuleringsmerk van de gemeente vertelt: “Een van de thema’s daarbinnen is waardebehoud van grondstoffen. Dat is ook opgenomen in het zogeheten Sportakkoord, die sportclubs sterker moeten maken. Sportclubs gebruiken veel kunststofmaterialen en hebben veel plastic afval. Daarom hebben we partijen in Den Bosch gevraagd of ze ideeën hebben om daar iets mee te doen. Op het stukje afvalvermindering sprong stichting Sparkling Plastic in.”

Kleurrijk

Sparkling Plastic zoekt in haar werkplaats in Den Bosch naar nieuwe toepassingen voor gebruikt hard plastic. Dat doen ze met studenten en kunstenaars. Een van de twee initiatiefnemers, Suzanne van Hees, legt uit: “Plastic wordt op bescheiden schaal al gerecycled. Er wordt een bakje, bloempot of paaltje van gemaakt. Maar wij vinden plastic een te mooi materiaal voor dat soort toepassingen. Het is hartstikke sterk en vergaat nauwelijks; wat natuurlijk een crime is voor het milieu, maar die eigenschappen kun je ook ten goede gebruiken. We hebben nu eenmaal een enorme berg plastic met zijn allen waar we toch iets mee moeten. Wij willen er iets van maken wat later ook weer recyclebaar is. Nuttige gebruiksartikelen als straatmeubilair, of bijvoorbeeld een voetgangersbrug waaraan we nu werken. En als het even kan in heldere kleuren in plaats van alleen grijs!”

Inspireren

Sparkling Plastic gaat nu dus ook aan de slag met sportclubs. “We gaan op de clubs eerst de afvalstromen onder de loep nemen: hoe kun je die onderverdelen of beter scheiden? En welke stromen zijn bruikbaar voor hergebruik? Waar zou je iets van kunnen maken? En dan het liefst iets dat gelijk in de club gebruikt wordt, zoals lampen of prijsbekers. Of voorwerpen voor op het voetbalveld, zoals poppen voor het trainen van vrije trappen. Uiteindelijk creëer je zo een voorwerp dat een verhaal vertelt; het was vroeger iets wat we hier op de sportclub gebruikten. Dat is belangrijk om te vertellen en om mensen mee te inspireren. Dat het beter is om het te scheiden wanneer ze het weggooien, zodat het als grondstof gebruikt kan worden.”

Onderscheiden

Sparkling Plastic is momenteel met twee clubs bezig, die straks een voorbeeldfunctie krijgen. Michiel Bulten vult aan: “Als die grotere clubs alvast pionieren, kunnen andere clubs het uiteindelijk makkelijker oppakken. Als clubs duidelijk in beeld hebben welke afvalstromen ze kunnen scheiden en wat goede alternatieven zijn voor plastic, kunnen ze al aan de slag. Wij kunnen met ’S-PORT de voordelen makkelijk breed communiceren en wij moeten het de clubs makkelijk maken. En de sportclubs kunnen zich er straks mee onderscheiden: bij ons is het veilig maar ook schoon én we hebben oog voor onze leefomgeving!”

Meedoen kan nog steeds

Volgens Bulten biedt het Bossche sportakkoord ondernemers en sportaanbieders de ruimte om te experimenteren en hun eigen visie waar te maken. “Sparkling Plastic is daar een mooi praktisch voorbeeld van. In februari 2020 hebben we een intentieverklaring opgesteld, ondertekend door elke partij die wilde aanhaken.” En dat kan nog steeds, benadrukt hij. “Bij deze roep ik meer burgers en bedrijven met ideeën voor sport verbeteren aan te haken bij het Sportakkoord; hoe meer, hoe beter!”


Bron: Sparkling Plastic
Bron: BWC Pictures