Ondernemers kiezen voor afvalscheiding: de Drie Graefjes

Gepubliceerd op 14 april 2022

Ondernemers kiezen voor afvalscheiding

Steeds meer ondernemers zijn bewust bezig met afvalscheiding. Voor De Drie Graefjes was de praktische kant doorslaggevend.

Van één afvalbak naar vijf verschillende afvalbakken

Behendig vist Irene Melcherts een leeg melkpak uit een afvalbak onder de counter en gooit het in een andere bak. “Die ging even mis”, zegt ze lachend. Irene is general manager van bakkerij annex lunchroom De Drie Graefjes in Amsterdam. Sinds juni 2021 wordt op de vestiging aan het Stadionplein in Zuid het afval zorgvuldig gescheiden. Waar voorheen alleen karton en glas werden gescheiden van het restafval, staan er nu vijf verschillende afvalbakken. Irene: “Het heeft drie maanden geduurd voor het echt lekker liep. Nu is het voor iedereen routine.”

In de bakkerij staan zes bakkers die de ovens continu vol hebben staan met taarten, brownies en koek. Voorin de zaak is een open keuken voor lunchgerechten en er staan elke dag vier mensen in de bediening. Irene: “We produceren behoorlijk wat afval. Vroeger hadden we één afvalbak in de keuken waar alles in ging. Van eierschalen tot servetten, plastic verpakkingen, en etensresten. Voor het personeel werkte dat gemakkelijk en snel.”

Een nieuw buurtinitiatief

In mei 2021 werd Irene benaderd door een nieuwe afvalinzamelaar die het gescheiden afval van alle bedrijven uit de buurt persoonlijk achter de voordeur ophaalt bij alle deelnemende bedrijven rondom het Olympisch Stadion. “Ze rijden elke dag met een elektrisch wagentje en brengen alles naar de hub hier aan de overkant naast het Olympisch Stadion”, vertelt Irene. Ook werken ze overdag met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Irene besloot afgelopen zomer te kiezen voor het nieuwe buurtinitiatief met vijf verschillende afvalbakken. Waarom ‘moeilijk’ doen als het ook gemakkelijk kan? Lachend merkt Irene op: “Dat vroeg de helft van ons personeel ook.” Het bleek een afweging van voor- en nadelen waarbij afval scheiden in de zaak zelf als winnaar uit de bus kwam. Irene legt uit: “De oude rolcontainer stond hier buiten voor de deur. Op gezette tijden kwam de afvalinzamelaar langs met een grote vuilniswagen om hem te legen. Maar dat gebeurde niet snel genoeg. Als de container vol zat, werden er losse vuilniszakken naast gezet. “Meeuwen en ongedierte scheurden de zakken open, het werd een troep. Niet bepaald een gezellig visitekaartje voor de deur. Het was geen gezicht.”

Elke dag schoon

Met stickers wordt nu aangegeven wat in welke bak thuishoort. Irene wijst: “Er zijn vijf afvalstromen; glas, papier, swill, PMD en rest. Swill zijn etensresten, het bio afval dus. PMD staat voor plastic, metaal en drankkartons. In de restbak gaan servetten en alles wat erg vuil is, bijvoorbeeld de kartonnen schotels waar taarten op staan.”

Irene bekent dat met name de praktische kant van het voorstel haar aansprak: “Ik gekozen voor het buurtinitiatief, omdat ons afval nu dagelijks wordt opgehaald, het blijft nu altijd schoon voor de deur.”

Tip

Heeft deze ondernemer een goede tip voor collega’s die gaan beginnen met gescheiden afvalinzameling?
“Zet de verschillende afvalbakken op de juiste plek. Als je nadenkt over een slimme route, gaat het vanzelf goed.”

Regels voor afvalscheiding

Ondernemers zijn verplicht om afval te scheiden, maar welk afval u moet scheiden hangt af van uw situatie. Doorloop hiervoor:

Verandering door de Omgevingswet

Per januari 2023 treedt naar verwachting de nieuwe Omgevingswet in werking. In de Omgevingswet worden bepaalde handelingen met bedrijfsafval of gevaarlijk afval gezien als ‘milieubelastende activiteit’, omdat het schadelijk kan zijn voor het milieu. Denk aan batterijen die goed verwerkt moeten worden, omdat er anders giftige stoffen in het milieu kunnen komen. Dit betekent dat dan alle ondernemers die afval hebben aan de nieuwe Omgevingswet en het LAP3 moeten voldoen.


Nieuwsbericht

Graefjes

Waar is de swill bak?

Irene Melcherts, general manager van De Drie Graefjes: "Ons personeel rouleert tussen de verschillende vestigingen van De Drie Graefjes. Op het Rokin en Dam werken we nog ouderwets met één afvalcontainer, daar is geen hub in de buurt. We zijn op het Stadionplein nu zó gewend aan Oscar Circulair, een van de meisjes die op het Rokin moest werken vroeg verbaasd: waar staat hier de swill bak?”