Duurzame cultuur en evenementen

"Het wiel uitvinden is zo zonde – er is al zoveel kennis. Het is de kunst om de juiste kennis te vinden."

Duurzaamheid staat definitief op de agenda in de cultuur- en evenementensector. Met zo’n 75 miljoen bezoekers per jaar produceert deze sector veel afval. VANG Buitenshuis helpt de sector bij het opzetten en borgen van circulaire bedrijfsvoering. Daarbij werken we samen met partners in het veld zoals het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCenW), de Nederlandse associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en Green Events.

Stappenplan: naar een afvalvrije organisatie

In 6 stappen krijg je inzicht in de afvalstromen van de organisatie, en weet je deze te verminderen en beter te scheiden.

Aan de slag in de cultuursector

Hergebruik decorstukken

VANG Buitenshuis en NAPK onderzochten hoeveel decorstukken er in de Nederlandse podiumkunstensector in de omloop zijn en in hoeverre deze stukken al worden hergebruikt.

Advies Raad van Cultuur

In het advies Cultuur Natuurlijk pleit de Raad van Cultuur voor een sterke impuls om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen.

Toolkit wegwerpplastic

Voor alle evenementen gelden nieuwe regels voor het gebruik van plastic bekers en bakjes. Wegwerp is verboden, herbruikbaar wordt de nieuwe norm. Gebruik de toolkit om hiermee aan de slag te gaan.

Aan de slag in de evenementensector

Circular Festivals

Een internationaal platform ontstaan uit een green deal met als doel het duurzamer maken van Europese festivals en evenementen. Hier tref je de laatste ontwikkelingen en kun je terecht voor praktijkvoorbeelden en tools.

Green events

Green Events signaleert, analyseert en adresseert hedendaagse problemen en toekomstige regelgeving, oplossingen en handelingsperspectieven voor de evenementen industrie.

Praktijkvoorbeelden

Vragen? Neem contact op

Johanna Minnaard
Adviseur duurzame cultuur en evenementen
Gebruik het contactformulier