Duurzame overheden

"Soms zie je dat wel 90 procent van het restafval gewoon nog te recyclen is. Daarom is het belangrijk om afval beter te gaan scheiden."

Betere afvalscheiding en preventie bij bedrijven zijn belangrijke onderwerpen die raken aan verschillende activiteiten van nationale, provinciale en lokale overheden. Denk aan het gebruik van de openbare ruimte en logistieke bewegingen. Op deze pagina vind je handvatten en relevante informatie hoe je vanuit jouw rol bij kunt dragen aan een circulaire bedrijfsvoering. Zowel als voorbeeldfunctie door intern als organisatie stappen te zetten, als bij het stimuleren en ondersteunen van bedrijven in jouw regio.

Handige instrumenten

Informatiekaart

De informatiekaart Inzameling KWD in binnenstedelijk gebied geeft een overzicht van de instrumenten die gemeenten tot hun beschikking hebben voor het opstellen van passende beleidsdoelstellingen.

Behoeftepeiling

Het proces van inzamelen van het bedrijfsafval van de KWD-sector botst soms met het belang van de gemeente om de omgeving gezond en leefbaar te houden. In deze rapportage lees je hoe gemeenten in Nederland hiermee omgaan.

UPV Wetgeving

Op deze website lees je meer over de verantwoordelijkheden en rechten van gemeenten en producenten/importeurs bij de invulling van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid.

Ook interessant

Zero-emissie stadslogistiek

Op deze site lees je waar in gemeenten de zero-emissie zones komen, vanaf wanneer ze ingaan, voor wie ze gelden en hoe ondernemers zich het beste kunnen voorbereiden op de komst van de ZE-zones.

Zwerfafval

Zwerfafval: elke gemeente heeft er wel mee te maken. Het is storend, zorgt voor onhygiënische situaties en heeft negatieve gevolgen voor het milieu. Zwerfval verminderen of tegengaan lees hier verder over hoe je dat aanpakt.

Praktijkvoorbeelden

Heb je vragen? Neem contact op

Joep van Zuijlen
Adviseur circulaire economie
Gebruik ons contactformulier

Heb je vragen? Neem contact op

Maarten van het Bolscher
Adviseur circulaire economie
Gebruik ons contactformulier