Hoeveel noten heb jij op je zang?
Als gemeente of provincie kun je de bedrijven in jouw regio helpen met het verminderen van afval. Deze praktijkvoorbeelden laten zien hoe je dat doet: gebruik je eigen invloed, werk samen en geef het goede voorbeeld.
Gemeente Utrecht: invloed op inzameling
Axel Roozen, beleidsadviseur Afval & Grondstoffen: “In Utrecht is de gemeente marktleider in het ophalen van bedrijfsafval. Wij hebben een contract met meer dan 90% van de ondernemers. Dat betekent dat we ook kunnen beïnvloeden hoe bedrijven hun afval aanbieden. Hiervoor gebruiken we een maatwerkaanpak. We gaan bij bedrijven langs, vragen naar hun situatie en geven advies. Welke afvalstromen hebben ze? En hoe kunnen we die zoveel mogelijk gescheiden ophalen? Ook zetten we in op afvalvermindering. Want wat er niet is, hoeveel we ook niet op te halen.”
“In het centrum willen we zo min mogelijk hinder door vuilniswagens. Daarom gebruiken we steeds meer alternatief materieel: we doen een deel van de afvalinzameling per boot en werken met kleine elektrische voertuigen. Zo houden we de binnenstad een prettige plek om te leven, bezoeken en ondernemen.”
Provincie Zuid-Holland: samen leren en versnellen
Bowine Wijffels, transitiemanager circulaire kunststoffen: “In Zuid-Holland produceren we met z’n allen maar liefst 230.000 kg plastic afval per jaar. Om over te stappen op volledig circulaire kunststoffen moeten we dingen niet alleen beter, maar ook echt anders gaan doen. Als provincie kunnen we dat niet alleen. Daarom zijn we het Vernieuwersnetwerk herbruikbare bekers & maaltijdverpakkingen gestart. In dit netwerk wisselen 20 gemeenten, 25 bedrijven en 25 kennis- en brancheorganisaties kennis en ervaringen uit. Ook houden we pilots. Bijvoorbeeld in Leiden, waar een proef is gehouden met herbruikbare maaltijdverpakkingen tijdens de Nacht van Ontdekkingen. Samen vinden we de toekomst uit.”
“We richten ons op opschaling, versnelling en standaardisatie. En we koppelen ‘unusual’ partners. Het viel mij bijvoorbeeld op dat mensen die binnen een gemeente aan circulariteit werken, niet altijd hun collega’s spreken die bezig zijn met afval. Deze thema’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In een aantal gemeenten hebben we die koppeling inmiddels – met succes – weten te maken.”
Gemeente Utrecht: duurzame catering door bekroonde aanbesteding
Thomas Blom, clustermanager facilitaire dienstverlening: “Toen we op zoek gingen naar een nieuwe bedrijfscateraar hebben we daar goed over nagedacht. Het aanbod moest lekker, duurzaam en betaalbaar zijn. Maar ook gezondheid moest een plek krijgen, net als kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben een marktconsultatie gedaan met vijf potentiële leveranciers en vervolgens een ambitieuze aanbesteding geschreven. Die is in 2022 beloond met een Procura+ Award voor duurzame aanbesteding van het jaar.”
Kitty Hallie, producteigenaar Eten & Drinken: “Het concept NULA – Nul Afval – van Eurest kwam als winnaar uit de bus. Het uitgangspunt? Zero emission, zero waste, zero footprint. En dat is geen broodjeaapverhaal – wél een hele uitdaging. We schipperen tussen klant en catering. In principe eet je bij ons vegetarisch en wat de pot schaft. Als de pompoen in het seizoen is, verwerken we die in allerlei gerechten. Dat vereist veel creativiteit van de keuken.”
“Daarnaast werken we met De Clique: een organisatie die ons GFE-afval gebruikt als voedingsbodem voor nieuwe producten. Gerechten die we overhouden in ons restaurant bieden we voor een zacht prijsje aan via de app Too Good To Go. Onze espressobars gebruiken herbruikbare bekers met statiegeldsysteem en op diverse locaties hebben we inzamelpunten voor blikjes en flesjes geplaatst. Tegelijkertijd zijn er nog zat uitdagingen. De ontwikkelingen gaan snel, dus we blijven zoeken naar dingen die beter kunnen.”
Zelf aan de slag: in 7 stappen naar minder bedrijfsafval
- Analyseer en sorteer het afval. Welke afvalstromen zijn er?
- Doe onderzoek. Welk afval kun je voorkomen? Kijk eens of je anders kunt inkopen of slimmere contracten kunt afsluiten. Ga na of er herbruikbare alternatieven zijn.
- Lees je in en stel vragen. Check het Stappenplan bedrijfsafval scheiden van de Kamer van Koophandel. Ook het Afvalfonds en Nedvang kunnen je verder helpen.
- Neem contact op met de afvalinzamelaar en recycler. Zijn je plannen haalbaar?
- Informeer medewerkers. Maak de verandering zichtbaar. Communiceer bij afvalpunten, geef aan welke afvalstroom waar hoort. Gebruik hiervoor de pictogrammen van de rijksoverheid.
- Evalueer het proces en het resultaat. En stel bij.
- Neem de tijd. Verandering roept weerstand op. Houd daar rekening mee, herhaal de boodschap en geef feedback.
Delen
Nieuwsbericht
Dit is een verslag van een workshop op de Inspiratiedag Bedrijfsafval 2023.
Op de Inspiratiedag deelden we ervaringen van diverse overheden op het gebied van circulaire bedrijfsvoering. Van gemeente en provincie tot regionaal samenwerkingsverband.
Bekijk de presentatie
Deze presentatie is helaas niet digitoegankelijk, wilt u informatie over de inhoud hebben dan kunt u contact opnemen via vangbuitenshuis@rws.nl
Online stappenplan
Ga naar het online stappenplan afval verminderen en scheiden.