Ondernemende sportaanbieders afvalvrij

Gepubliceerd 4 september 2024

Ondernemende sportaanbieders met restaurants, snackbars en in- en verkoop van non-food produceren veel afval. Daarnaast zijn er afvalstromen die specifiek zijn voor een sportsector, zoals valmatten bij klimhallen.  Veel afval verdwijnt nog als restafval in de verbrandingsoven terwijl dit volgens de regelgeving nog vooraf gescheiden moet worden.

Dat kan anders. Hieronder vind je een aantal initiatieven die jou als sportondernemer helpen bij het verminderen van je afval en daarmee een bijdrage leveren aan een circulaire bedrijfsvoering. Zo kunnen we met z’n allen de afvalberg verkleinen!

Kennisdeling via platforms

In de sportsector zijn diverse platforms actief die zich richten op het uitwisselen van kennis op het gebied van algehele verduurzaming, en specifiek op het thema afval.

Duurzame Sportsector is zo’n platform. Hier krijg je tips en adviezen over diverse vormen van verduurzaming, zoals afvalreductie en energiebesparing. Ook vind je er een overzicht van beschikbare subsidies.

De Groene Club is een ander voorbeeld waar ook dergelijke kennis en tips worden gedeeld, zoals afvalpreventie.

Bestaande initiatieven voor afvalscheiding

Door afval te scheiden kunnen we een veel groter deel van het afval recyclen.

Afval Goed Geregeld is een intitiatief dat (onder bepaalde voorwaarden) glas, plastic en drankenverpakkingen gratis ophaalt bij organisaties die zich bij dit platform aanmelden. Ook jij als sportaanbieder kan hiervan gebruik maken.

Het enige wat je zelf moet regelen zijn je scheidingsfaciliteiten. Als je die goed op orde hebt, kunnen jouw leden, gasten en je medewerkers hun afval in de juiste bak doen. Duidelijke pictogrammen op de afvalbakken en containers voorkomt verwarring . Op de website Afval Circulair kun je gestandaardiseerde pictogrammen voor elke afvalstroom gratis downloaden.

Inspirerende branchegenoten

Om als sector stappen te kunnen blijven zetten, is onderlinge kennisdeling waardevol. Zo hoef je niet zelf het wiel uit te vinden.

Een koploper binnen de sportbranche is PEAN, een zeilschool met groepsaccommodaties en doorgaans veel afval. Deze zeilschool heeft voor preventie en scheiding van afval uitgebreide maatregelen getroffen:

  • Ze sturen hun gasten vooraf een nieuwsbrief met informatie over het afvalbeleid, met daarbij een video waarin ze uitleggen hoe het afval gescheiden moet worden.
  • Op de locatie zelf moedigen ze gasten die vertrekken aan om overgebleven etenswaren niet weg te gooien, maar achter te laten in de gemeenschappelijke keuken. De chef verwerkt deze producten in nieuwe maaltijden.
  • In alle accommodaties en op het terrein staan afvalbakken met ruimte voor vier verschillende afvalstromen.
  • Bekers die op het terrein worden gebruikt zijn herbruikbaar, net als de verpakkingen en het bestek in de groepsaccommodaties.

Circulaire stromen voor sectorspecifieke materialen

Voor de gangbare stromen afval papier, glas, gft, pmd, kca en restafval, hebben afvalinzamelaars al lopende oplossingen. Heb je nog andere afvalstromen die specifiek zijn voor jouw type organisatie?  Dat afval kan via de reguliere afvalverwerkers vaak niet circulair worden verwerkt. Maar er zijn soms wel marktpartijen die hier een oplossing voor hebben. Zo maken ze vloermatten van oude klimschoenen. En wordt er paardenmest ingezameld als grondstof voor champignonteelt.

Ondernemers in de sport en dit soort marktpartijen die specifieke materialen circulair verwerken, kunnen elkaar vinden via platforms als Het Groene Brein.

Doe er je voordeel mee

Dit zijn mooie initiatieven waar jij je voordeel mee kunt doen voor een schoon en afvalvrij sportterrein. Kom je er niet uit, neem dan contact op met VANG Buitenshuis, we helpen je graag op weg.


Nieuwsbericht