Wel/niet lijst voor scheiden GFT/GFE

Gepubliceerd 3 september 2024

De WEL/NIET lijst voor het scheiden van GFT/GFE helpt bedrijven op weg naar een duurzamere toekomst

Bedrijven kunnen hun ecologische voetafdruk sterk verminderen door scheiden van Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en Groente-, Fruit- en Etensresten (GFE) te scheiden van hun overige afvalstromen.

WEL of NIET?

Maar wat mag er nu wel in de groenbak en wat niet? De speciale WEL/NIET lijsten voor het scheiden van GFT/GFE helpen je hierbij. Een handige korte lijst die je kunt ophangen op plekken waar het GFT/GFE gescheiden wordt ingezameld. En een uitgebreidere lijst, waarin veel meer, maar minder vaak voorkomende producten staan.

Waarom?

Milieu-impact

Als je GFT en GFE gescheiden aanbiedt, gaat er veel minder afval naar verbrandingsovens of stortplaatsen. Deze organische materialen zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen goed worden omgezet in compost of biogas. En compostering en vergisting zorgen voor minder CO2- en methaanuitstoot dan de verbranding van restafval. Door ze apart te houden, kan jouw bedrijf dus helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Kostenbesparing

Organisch afval scheiden kan jouw bedrijf ook geld opleveren. Veel afvalverwerkingsbedrijven en gemeenten bieden lagere tarieven voor gescheiden afvalstromen. Bovendien kan de compost die wordt geproduceerd uit GFT en GFE worden gebruikt in tuinen en groene ruimtes rondom bedrijfsgebouwen, waarmee je ook weer kosten bespaart en zorgt voor een groenere werkomgeving.

Conclusie

GFT en GFE scheiden heeft dus veel voordelen. Jouw bedrijf kan niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook profiteren van kostenbesparingen en naleving van wet- en regelgeving. Met de WEL/NIET lijst voor gescheiden inzameling van GFT/GFE kun je makkelijk zien wat in welke bak moet. Zo zet jouw bedrijf een belangrijke stap naar een groenere en meer verantwoorde toekomst.


Nieuwsbericht