De eerste afvalbenchmark voor hotels in 2024
In 2024 hebben acht hotels meegedaan aan de afvalbenchmark hotels van VANG Buitenshuis. De hotels hebben afvalgegevens over 2023 en 2022 verzameld. Dit geeft een indruk van de afvalstromen in deze sector en de ontwikkeling daarvan tussen 2022 en 2023. De deelnemers kunnen hun afvalsituatie vergelijken met die van de andere deelnemers. In de slotbijeenkomst analyseerden we wat de verschillen en overeenkomsten verklaart en werden tips uitgewisseld. Deze afvalbenchmark is uitgevoerd door Stichting Stimular. In dit artikel delen we geanonimiseerde resultaten en bevindingen.
De gemiddelde hoeveelheid afval in de deelnemende hotels (per overnachting) in 2023 is gedaald t.o.v. 2022, maar zeker niet bij ieder hotel is de hoeveelheid afval gedaald. Ook in de afvalscheiding van de groep zijn trends zichtbaar.
Scope van de afvalbenchmark
De afvalbenchmark richt zich op bedrijfsafval wat vergelijkbaar is met huishoudelijk afval. Gevaarlijk afval valt buiten de scope. Voor de onderlinge vergelijkbaarheid zijn ook de volgende afvalstromen niet meegenomen:
- Bouw- en sloopafval, omdat dit van jaar tot jaar sterk fluctueert door renovatieprojecten en omdat dit afval ook vaak door aannemers wordt afgevoerd waardoor het dan niet in het overzicht terecht komt.
- Afval uit groen-onderhoud, omdat dit vaak door een groenbedrijf wordt afgevoerd. Ook wordt het soms op eigen terrein gecomposteerd/vergist.
Biogeen afval uit de catering doet wel mee in de afvalbenchmark. Interessant is dat één deelnemer dit afval zelf composteert waardoor dit niet als afvalstroom vrij komt.
Afvalhoeveelheden vergelijken
Om het afval van de hotels te benchmarken hebben we op twee bedrijfsgegevens vergeleken: gastovernachtingen en vloeroppervlak. Het gaat om het gewicht van alle afvalstromen behalve gevaarlijk afval, groenafval en bouw- en sloopafval.
Gemiddeld komt er per gastovernachting 1,7 kg afval vrij. De spreiding is groot, die loopt van 0,4 - 2,8 kg afval/overnachting. Dit komt mede door de grote variatie in de groep: van hostel tot conferentiehotel. Per m2 vloer blijkt de spreiding nog groter. Dat is niet verrassend omdat de hoeveelheid afval logischerwijs in de eerste plaats wordt bepaald door het aantal gebruikers. We hebben daarom gefocust op de vergelijking per gastovernachting.
Als we 2022 en 2023 vergelijken is de hoeveelheid afval per gastovernachting van de groep met 8% gedaald. Maar deze ontwikkeling tussen 2022 en 2023 is niet overal hetzelfde: bij vier hotels is de hoeveelheid afval per gastovernachting gestegen en bij drie gedaald. Eén deelnemer heeft in 2023 de deuren geopend waardoor er geen vergelijking met 2022 is. Voor de conferentiehotels speelt het staartje van corona begin 2022 nog een rol. Meer zaalverhuur betekent meer bezoekers zonder overnachting en dus in 2023 meer afval per gastovernachting.
Afvalscheiding
Door alle hotels samen zijn tien verschillende afvalstromen ingezameld. Als we de tien afvalstromen groeperen in vijf categorieën: biogeen, glas, papier & karton, kunststof en restafval (inclusief grofvuil), is de verdeling zoals in onderstaande figuur. Gemiddeld was in 2023 58% van het afvalgewicht restafval.
Het aandeel restafval is in 2023 flink gedaald: van 66% in 2022 naar 58% in 2023. Dat betekent dat de afvalscheiding is toegenomen van 34% naar 42%. Biogeen afval (GFT + swill + koffiedrab + frituurvet) vormt in beide jaren iets meer dan de helft van het gescheiden afval. Glas en papier & karton zijn daarna de zwaarste afvalstromen. Kunststofafval (PMD) vormt de kleinste fractie in het afvalgewicht. Het aandeel van het kunststofafval in het afvalvolume is wel groter, omdat het soortelijk gewicht van kunststof afval veel lager is dan van het andere soorten afval; het is ‘lichter’.
In 2023 lag de afvalscheiding van de hotels tussen 11 en 59%. De hoogste afvalscheidingspercentages komen van hotels met veel glasafval. Glasafval van hotels bestaat voornamelijk uit wijnflessen. De hoeveelheid wijn die wordt geschonken hangt sterk samen met het type hotel. Zo wordt in conferentiehotels minder wijn gedronken. De andere afvalstroom die veel gewicht in de schaal legt voor afvalscheiding is biogeen afval. Hier zijn hele grote verschillen in en geven hotels aan dat ze vaak nog een flinke stap kunnen zetten om dat beter te scheiden.
Biogeen en papier- en kartonafval gestegen
De gemiddelde afvalscheiding is sterk toegenomen. Dat komt deels door betere scheiding van diverse afvalstromen. Opvallend is dat papierafval met 30% is toegenomen. Dit is waarschijnlijk deels het gevolg van meer congressen in 2023.
Een tweede verschuiving is dat er 17% meer biogeen afval werd ingezameld. Dit klopt met de opgave van diverse deelnemers dat ze in 2023 meer biogeen afval zijn gaan scheiden. Veel deelnemers geven aan dat dat zal worden uitgebreid.
Samenstelling restafval
De hotels geven aan dat het restafval voor een groot deel bestaat uit het afval dat gasten achterlaten op de kamers. Dit is voornamelijk:
- Resten van voedsel en drinken en verpakkingen daarvan
- Achtergelaten persoonlijke spullen. Omdat dit afval grotendeels op de hotelkamers wordt achtergelaten is het niet zo makkelijk om dit te verminderen en meer afvalscheiding te realiseren. Afvalscheiding in de kamers aanbieden is lastig te bewerkstelligen en het gescheiden inzamelen arbeidsintensief.
Afvalstromen waar hotels meer maatregelen op nemen om te beperken en goed te scheiden zijn plastic flesjes en blikjes (bv. een statiegeld inzamelpunt) en biogeen afval.
Voor een hoger afvalscheidingspercentage is het vooral interessant om meer biogeen afval uit het restafval te krijgen (glas wordt meestal al vrijwel 100% gescheiden). Omdat de inzameling van biogeen afval nog lang niet overal goed en/of compleet is ingevoerd liggen hier zeker verbeterkansen. Diverse hotels uit deze afvalbenchmark zijn met voedselverspilling bezig via een No Waste Challenge.
Vervolg in 2025
De uitkomsten van deze afvalbenchmark zijn gepresenteerd en besproken met de deelnemende hotels. De deelnemers vonden het een inspirerende bijeenkomst en fijn om met elkaar tips uit te wisselen.
Het programma VANG Buitenshuis, dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt uitgevoerd, is van plan in 2025 opnieuw een afvalbenchmark voor hotels te faciliteren. Daarin zullen leerpunten en onderzoeksvragen uit deze afvalbenchmark meegenomen worden.
Delen
Nieuwsbericht
Aansluiten?
De huidige deelnemers hebben aangegeven (weer) mee te willen doen in 2025. Je kunt je nog aansluiten. Heb je interesse? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.