Tot nieuwe hoogtes stijgen met een circulaire oplossing voor de klimsport

Gepubliceerd 2 april 2025

Wist je dat valmatten die in de klimsport worden gebruikt, maar een paar jaar meegaan? Daarna worden ze verwerkt via lokale afvalverwerking. Omdat deze matten niet recyclebaar zijn, eindigen ze in de verbrandingsoven, waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan en CO2 wordt uitgestoten. Met de groeiende populariteit van de klimsport was het duidelijk dat hier een circulaire oplossing voor moest komen.

De levenscyclus van valmatten ontrafeld

Eerst werd er deskresearch gedaan naar valmatten: hoe worden deze geproduceerd, van welke materialen zijn ze gemaakt, en hoe zit de toeleveringsketen in elkaar? Samen met de diverse stakeholders is de levenscyclus van deze matten in kaart gebracht en ontrafeld hoe de levensduur van de matten verlengd kan worden.

Schuim en PVC-doek opnieuw uitgevonden

Samenwerking bleek de ruggengraat van het project. Door klimhallen, recyclingexperts en creatieve upcyclers te betrekken, werd een breed scala aan ideeën en perspectieven bij elkaar gebracht. Zo werd er in samenspraak met alle stakeholders een visie ontwikkeld voor een circulaire keten waarin afval wordt omgezet in grondstoffen.

Deze aanpak sluit aan bij een grotere verschuiving naar een circulaire economie, waarin afval wordt gezien als een bron.

Lees meer hierover in het uitgebreidere artikel over een circulaire oplossing voor valmatten.


Nieuwsartikel

Samenwerking

VANG Buitenshuis heeft initiatief genomen om samen met Impact Hub en Peter Kok, eigenaar van meerdere klimhallen in Nederland, de krachten te bundelen voor deze uitdaging.