Nieuwsbrief VANG Buitenshuis-4
Het programma VANG Buitenshuis helpt de dienstensector met het verminderen van bedrijfsafval en om stappen te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Ook nu veel van de sectoren lijden onder de coronacrisis, blijven we werken aan verandering en houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Lees de online versie
Afhaalmaaltijd op? Lever de verpakking weer in!
Tijdens de coronacrisis halen we meer maaltijden af dan ooit. Al die maaltijden zitten in bakjes die na één keer gebruiken in de prullenbak belanden. Heel belastend voor het milieu. Dat kan anders: je kunt ze ook hergebruiken. Ozarka en PackBack bieden dit soort duurzame bakjes aan, inclusief een volledige dienst eromheen.
Wel/niet-lijst gft-afval
Wat mag wel en wat mag niet in de gft-bak? Vanuit verschillende partijen kwam het signaal dat er behoefte is aan een uniforme lijst met alle informatie over gft-afval. We hopen zo meer gft-afval uit het restafval te oogsten en de verontreiniging van het ingezamelde gft-afval terug te dringen. We roepen alle partijen in de keten op om deze lijst te gebruiken!
Save the date - Inspiratiedag bedrijfsafval
Vrijdag 6 november 2020 organiseert VANG Buitenshuis de Inspiratiedag Bedrijfsafval. Dit wordt een digitale reis langs inspirerende sprekers, prachtige voorbeelden en boeiende verhalen. En het onderwerp leeft, want we kregen maar liefst 60 reacties op de vraag welke onderwerpen u graag terug wilt zien in het programma. Komt u ook?
Doet u mee aan de verspillingsvrije week?
Van 1 tot 7 september 2020 kunt ook u meedoen aan de Verspillingsvrije week. Een week die uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Hoe meer mensen er meedoen, hoe meer eten en drinken we redden. En iedereen kan meedoen, dus óók bedrijven en scholen.
Internetconsultatie implementatie SUP-Richtlijn
Om zwerfafval en de plastic soep te verminderen komt er per 3 juli 2021 een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Het gaat dan onder andere om Single-Use Plastics (SUP), zoals wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes, ballonstokjes en ballonnen. U kunt tot en met 9 augustus 2020 via deze website reageren op dit besluit.
Effecten gescheiden afvalinzameling openbare ruimte
Rijkswaterstaat startte in juni 2019 het traject ‘Gescheiden afvalbakken in de openbare ruimte’. Twintig gemeenten namen hieraan deel en een aantal daarvan plaatsten zogenoemde duo-afvalbakken of verschillende-fractie-afvalbakken om afval gescheiden te kunnen inzamelen. Is de omgeving schoner door afvalbakken met afvalscheiding?
Gooi mondkapjes en handschoenen bij het restafval
Sinds 1 juni 2020 is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Veel mensen weten nog niet waar de beschermende middelen tegen corona kunnen worden weggegooid. Terwijl het heel gemakkelijk is: gebruikte mondkapjes, handschoenen en tissues moeten allemaal bij het restafval.