Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr. 18, 6 oktober 2022

Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr. 18, 6 oktober 2022

Het programma VANG Buitenshuis helpt de dienstensector met het verminderen van bedrijfsafval. In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en leest u hoe ook u stappen kunt zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Rijkswaterstaat voert dit programma uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwe kieswijzer afvalbakken

Er wordt behoorlijk wat afval geproduceerd in de kantoor-, winkel- en dienstensector. Door afval te scheiden kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Maar waar let je op bij het kiezen van de juiste bak?

De nieuwe Kieswijzer afvalbakken helpt je op weg.

Keurmerk afvalvrije school gaat voor landelijke uitrol

In Soest kunnen basisscholen een officieel keurmerk 'afvalvrije school' krijgen. Vanuit de ambitie om dit succesvolle initiatief landelijk uit te rollen zoeken zij nu samenwerking met bedrijven en instellingen. Om kinderen nog beter voor te lichten!

Lees het artikel over het keurmerk 'afvalvrije school'.

Wegwerpplastics en het hoger onderwijs

Elke onderwijslocatie heeft koffieautomaten en een kantine of restaurant. Maar de Single-use plastics (SUP-)richtlijn verbiedt per 1 juli 2023 gratis verstrekken van wegwerpplastics voor consumptie onderweg. En vanaf begin 2024 voor consumptie ter plekke. Wat betekent dit?

Lees het artikel over wegwerpplastics en het hoger onderwijs.

Helpdesk schoolafval helpt met een schone start

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Tijd om een stap te zetten in verduurzamen van de school en dit begint meestal met afval scheiden. De Helpdesk Schoolafval biedt tips, ideeën en inspiratie, en u kunt uw vraag stellen als school, maar ook als gemeente, NME centrum of afvalinzamelaar.

Kijk wat de Helpdesk Schoolafval allemaal biedt.

Circulariteit in de cultuursector is al begonnen

De afgelopen jaren werkten zo’n 50 instellingen samen binnen de Zero Waste Expeditie cultuur, gericht op het voorkomen en beter scheiden van afval. Nu wordt de balans opgemaakt. Op twee informele online momenten (11 oktober en 12 oktober) bespreken we dit en halen we ideeën op.

Aanmelden en meer informatie via vangbuitenshuis@rws.nl of remco@bureau8080.nl

Uitgelicht

De Verschilmakers biedt circulaire praktijkverhalen en praktische handvatten voor de toekomstbestendige professional. Omdat iedereen vandaag al het verschil kan maken.

Het kennisplatform van De Verschilmakers geeft informatie over de thema's: landbouw/voedsel, inwoners, afval, bouw, infrastructuur en bedrijven.

Organisatie Vierdaagsefeesten roept afgelopen editie uit als schoonste editie ooit.

Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met onze helpdesk: 088-3770030.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.