Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr.23, september 2023

Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr. 23 september 2023

Het programma VANG Buitenshuis helpt de dienstensector met het verminderen van bedrijfsafval. In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en leest u hoe ook u stappen kunt zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Rijkswaterstaat voert dit programma uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Agenda

  • 21 september, online lunchlezing: Hoe werk je samen met andere bedrijven richting een circulaire bedrijfsvoering?
  • 11 oktober, Kennissessie GFE/swill verwerking. Een online sessie door Green Business Club en VANG Buitenshuis.
  • 16 november, Inspiratiedag Bedrijfsafval. Over de rol van provincies, regionale samenwerkingsverbanden en gemeenten.

Vijf gratis adviestrajecten op maat voor bedrijven

Wil je als bedrijf je afval verminderen of betere afvalscheiding, circulair gaan inkopen, of voedselverspilling tegengaan? Grijp dan je kans en dien een projectaanvraag in! Krijg je een gratis adviestraject, dan helpen wij je verder. Lees meer over de voorwaarden en het indienen.

Statiegeldblikjes inleveren in het hoger onderwijs

Om zwerfafval te voorkomen en recycling te bevorderen kunnen blikjes apart worden ingeleverd. Jongeren zijn grootverbruikers van blikjes (en flesjes), daarom willen onderwijsinstellingen de inzameling hiervan faciliteren. De duurzaamheidskring ‘afval en circulair’ met 20 instellingen uit het hoger onderwijs deelt hun ervaringen in dit artikel.

Geef decorstukken een nieuw podium!

We willen hergebruik van tweedehands decorstukken stimuleren, en daarvoor is meer inzicht nodig. Ben jij betrokken bij de keuze voor het decor, de opslag en/of het uitwisselen van decorstukken? Help ons dan een goede volgende stap te zetten en vul de Online vragenlijst - Hergebruik Toneelbeeld in.

Restafval van bedrijven: samenstelling en eerste lessen

De KWD-sector (kantoor-, winkel- dienstensector) produceert 5,3 miljoen ton afval per jaar. Ongeveer de helft wordt gerecycled, de andere helft wordt als restafval verbrand. De samenstelling van restafval vergelijkbaar met huishoudelijk afval is onderzocht. Lees meer over het onderzoek van het KWD-restafval.

Training duurzame horeca van start

Er is nu een training die kennis breed beschikbaar maakt voor horecabedrijven die duurzamer willen ondernemen. Tot stand gekomen door samenwerking met SVH (stichting vakbekwaamheid horeca) en SHO (stichting horeca onderwijs). VANG Buitenshuis bracht kennis en praktijkervaringen in van de koplopergroepen restaurants en hotels. Zie: Duurzame Horeca - Dag (2 dagen) op de site van SHO.

Ook interessant:

Plastic crush in het Tropenmuseum. Op weg naar een blauwdruk voor een circulaire tentoonstelling.