Nieuwsbrief VANG Buitenshuis Nr.29 november 2024
Het programma VANG Buitenshuis helpt bedrijven uit de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD) met het verminderen van bedrijfsafval. In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en leest u hoe ook u stappen kunt zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Rijkswaterstaat voert dit programma uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Terugblik Inspiratiedag 2024: ‘Voorkomen bedrijfsafval, een kwestie van kiezen’
Op een zonnige woensdag in november verzamelden zo’n 60 geïnteresseerden zich voor onze jaarlijkse Inspiratiedag. Het werd een dag van verbeelden, verbinden, kiezen en (kennis)delen. En hij viel samen met de lancering van de VANG Buitenshuis-podcast 'Slim Inkopen, Slim Afvoeren'.
Vier duwtjes in de rug naar circulaire bedrijfsvoering
Na het succes in 2023 kregen ook dit jaar weer vier organisaties een duwtje in de rug naar een circulaire bedrijfsvoering, via de advies-op-maatregeling van VANG-Buitenhuis. Dit keer zijn het ROC, IKEA, een hogeschool en een zorginstelling aan de slag gegaan.
Tissues recyclen tot wandplaten op de VU
De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam is gestart met het apart inzamelen van haar tissues. Deze stroom neemt een flink deel van het restafval in en komt zeer geconcentreerd vrij in de sanitaire ruimtes. Firma James Hardie verwerkt de papieren tissues en maakt er wandplaten van.
Publicatie FAQ kleinschalig verwerken van bioafval
Steeds meer organisaties en inwoners scheiden hun groente-, fruit-, tuin- en etensresten (gft/gfe/swill). Dat is een goede ontwikkeling. Het is belangrijk dat waardevolle grondstoffen niet in de verbrandingsoven belanden. Er zijn steeds meer burgerinitiatieven en bedrijven die zelf op kleine schaal hun bioafval willen verwerken. Maar: mag dat zomaar?
Lunchlezing kleinschalig verwerken van bioafval
Op 16 januari is er een lunchlezing over de FAQ over kleinschalig verwerken van gft/gfe/swill . Hierin zullen de regels verder toegelicht worden. Ook zal van de meest voorkomende verwerkingsmethoden besproken worden waarom ze wel of niet aan de regelgeving (kunnen) voldoen. En er is uiteraard ruimte voor vragen.
Ook interessant:
Er is een nieuwe subsidie voor ondernemers die producten en materialen opnieuw willen gebruiken, repareren of recyclen. Vanaf 30 januari kunnen ze deze subsidie aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).