Met afvalwet- en regelgeving naar een circulaire economie
Afvalwet- en regelgeving bevordert de overgang naar een circulaire economie waarin grondstoffen worden hergebruikt en verspilling wordt verminderd. Dat maakt ze belangrijk voor bedrijven, maar ook voor de veiligheid in onze samenleving. Dit soort wetten en regels zorgen er namelijk voor dat afval op een gecontroleerde en milieuvriendelijke manier wordt behandeld en verwijderd.
Handige hulpmiddelen
Afvalstoffen wet- en regelgeving
Afvalscheidingsregels voor meest voorkomende stromen
Bij alle bedrijven komt afval vrij, en onder bepaalde omstandigheden ben je verplicht afval te scheiden. Hoe meer gescheiden inzameling en recycling, hoe beter voor het milieu. We hebben de scheidingsregels voor de meest voorkomende stromen bij bedrijven uit de KWD sector op een rijtje gezet.
Wet Milieubeheer
Hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer (Wm) gaat over afvalstoffen. In dit hoofdstuk is er speciale aandacht voor bedrijfsafvalstoffen zoals regels voor de afgifte, ontvangst, vervoer en inzameling van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen.
Regelgeving voor wegwerpplastics
Regelhulp
Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor wegwerpbekers en –bakjes waar plastic in zit. Deze regelhulp geeft aan welke regels op jou van toepassing zijn.
Communicatietoolbox
Informeer je achterban en klanten over de nieuwe regels voor wegwerpberkers en -bakjes. In de toolbox vind je diverse communicatiemiddelen die je gratis en rechtenvrij kunt gebruiken.
Afval Goed Geregeld
Organisaties kunnen gescheiden plastic, drankenkartons en glas bij het loket Afval Goed Geregeld kosteloos gescheiden laten inzamelen.
Aan de slag met een milieurapportage
Omgevingsvergunning
Bedrijven die activiteiten uitvoeren waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, moeten daarvoor bepaalde milieu-informatie geven. Dit kan onder meer betrekking hebben op emissies, afvalbeheer, energiegebruik en geluidsniveaus.
Algemene regels
Voor het verwerken van bedrijfsafval en gevaarlijke afvalstoffen gelden algemene regels van het Rijk. Zo vereist de Omgevingswet dat hiervoor een omgevingsvergunning nodig is. Maar er zijn ook uitzonderingen.
CSRD
Met richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) kunnen (nu nog alleen grote) bedrijven hun duurzaamheidsrapportage transparanter en consistenter maken. De rapportage richt zich op niet-financiële informatie, zoals milieuprestaties.