Bij hotels en restaurants liggen veel kansen om afval te scheiden en te voorkomen. Denk aan meer lokale inkoop, minder voedselverspilling en minder verpakkingsafval. Ook kan een duurzame aanpak kosten besparen. VANG Buitenshuis werkt samen met de sector en brengt alle opgedane kennis en ervaring samen. Op deze pagina tref je praktische tools om de afvalopgave bij jouw horeca-onderneming aan te pakken, zoals de training duurzame horeca en actuele informatie over regelgeving voor wegwerpplastics (SUP-wetgeving).
Stappenplan afvalscheiden
Wil je binnen jouw horecabedrijf ook aan de slag met afvalscheiding? En de hoeveelheid afval verminderen? Deze stappen helpen je op weg.
Afvalbenchmark hotels

In 2024 is voor de eerste keer een afvalbenchmark uitgevoerd binnen de hotelsector, waaraan 8 hotels hebben deelgenomen. Hiervoor leverden zij bedrijfsgegevens en afvaldata aan. De data is gebruikt om meer inzicht te krijgen in afvalgegevens, maar ook om onderling te kunnen vergelijken en kennis en ervaring hierover uit te wisselen.
Handige tools en inspiratie
Kosteloos inzamelen
Via Afval goed geregeld kunnen organisaties in Nederland met verpakkingsafval dat lijkt op huishoudelijk verpakkingsafval zich aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden verpakkingsafval.
Impact maken
Stichting Green Hotel Club heeft als missie het creëren van toekomstbestendige Amsterdamse hotels, door ervoor te zorgen dat zij zichzelf kunnen onderhouden zónder uitputting van bronnen of het milieu te vervuilen.
Duurzame training
Stichting Vakbekwaamheid Horeca en Stichting Horeca Onderwijs en VANG Buitenshuis organiseren een aantal keer per jaar de eendaagse-training Duurzame Horeca. Dit is bedoeld voor horecabedrijven die duurzaam willen ondernemen.
Duurzaamheidskeurmerk
Greenkey, het duurzaamheids- keurmerk voor de gastvrijheids-sector heeft als doel om duurzaamheid in de toeristische en recreatieve branche te bevorderen en de impact op het milieu te verminderen. Laat je certificeren!
Praktijkvoorbeelden
The Green House als circulaire proeftuin van Albron

The Green House is een broedplaats voor circulaire horeca-experimenten, zodat bedrijven hun impact op het milieu optimaal kunnen beperken. En hun focus kunnen richten op beleving en inspiratie. Bekijk de praktische voorbeelden en beluister het verhaal van een inspirerende zoektocht.
Een plasticvrij terras voor iedereen

Wegwerpplastic weegt weinig en waait daardoor makkelijk weg. Door plastic te weren van het terras leveren horecazaken een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid zwerfafval. Heb je een horecazaak en wil je ook meedoen? Meld je dan aan.
Vragen? Neem contact op met:
