De sportsector is druk bezig te verduurzamen, veelal met energiebesparende maatregelen. Maar sportclubs kunnen ook verduurzamen op het gebied van consumptie en afval. Dat verlaagt ook de kosten en resulteert in een schonere omgeving. En dat is weer goed voor de klandizie. VANG Buitenshuis helpt, samen met partners, de sportsector afvalvrij te maken. Elke sport heeft zo zijn eigen afvalsoorten en -hoeveelheid. Sporten met kantines produceren bijvoorbeeld meer volume. Hierdoor liggen de ambitieniveaus nogal uiteen. Bij sportclubs met veel afval zijn steeds meer vrijwilligers actief om de club te verduurzamen. Maar dat aantal kan nog groeien. Hoewel bespaard kan worden op de kosten voor afvalinzameling wordt afval vaak niet gezien als kostenpost. Het heeft daardoor vaak geen prioriteit.
Stappenplan afvalvrije sportclubs
Wilt u binnen uw sportclub aan de slag met het verminderen en scheiden van afval? Dit stappenplan neemt u stap voor stap mee langs diverse onderwerpen zoals inzicht samenstelling afval, afvalpreventie, afvalscheiding, communicatie, afspraken met leveranciers en afvalverwerkers en gedragsbeïnvloeding.
Onze strategische partners
- Kenniscentrum Sport & Bewegen
- Platform Ondernemende Sportaanbieders
- Rotterdam Sportsupport
- Individuele sportbonden of sportbrancheorganisaties
Praktijkvoorbeelden
Maak je sportvereniging afvalvrij
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dus ook sportverenigingen moeten aan de bak om die doelstelling te halen. Maar waar voldoet een afvalvrije sportvereniging aan? En hoe realiseer je dat?
Project Plastic voor Rotterdamse sportverenigingen
In navolging van nieuwe regelgeving ging Project Plastic met 12 Rotterdamse sportverenigingen in 2023 de uitdaging aan om het gebruik van plastic te verminderen.