Tot nieuwe hoogtes stijgen met een circulaire oplossing voor de klimsport.

Wist je dat valmatten die in de klimsport worden gebruikt, maar een paar jaar meegaan? Daarna worden ze verwerkt via lokale afvalverwerking. Omdat deze matten niet recyclebaar zijn, eindigen ze in de verbrandingsoven, waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan en CO2 wordt uitgestoten. Met de groeiende populariteit van de klimsport was het duidelijk dat hier een circulaire oplossing voor moest komen.

De levenscyclus van valmatten ontrafeld

Eerst werd er deskresearch gedaan naar valmatten: hoe worden deze geproduceerd, van welke materialen zijn ze gemaakt, en hoe zit de toeleveringsketen in elkaar? Samen met de diverse stakeholders is de levenscyclus van deze matten in kaart gebracht.

Van deskresearch tot diepgaande interviews met recyclers, upcyclers en experts uit de industrie: stap voor stap ontrafelden we hoe de levensduur van de matten verlengd kan worden en welke mogelijke bestemmingen er zijn voor de onderdelen van gebruikte matten.

Schuim en PVC-doek opnieuw uitgevonden

Het schuim, een cruciaal onderdeel van valmatten, was aanvankelijk lastig te hergebruiken. Door de hoge hardheid is het niet geschikt voor meubelproductie—een van onze eerste ideeën. De doorbraak kwam toen er contact gelegd werd met Matras Recycling Europe. Na technische validatie van het schuim werd aangetoond aan dat zij in staat zijn om het schuim op een duurzame manier te recyclen.

Ondertussen werd er ook gezocht naar een nieuwe bestemming voor het PVC-doek. UNBEGUN Amsterdam, bekend om hun stijlvolle upcycleproducten, nam de uitdaging met veel enthousiasme aan. Met hun innovatieve aanpak transformeren ze afgedankt materiaal in modieuze, functionele items, waarmee ze nieuw leven blazen in wat ooit werd gezien als afval.

Samenwerking bleek de ruggengraat van het project. Door klimhallen, recyclingexperts en creatieve upcyclers te betrekken, werd een breed scala aan ideeën en perspectieve bij elkaar gebracht. Zo werd er in samenspraak met alle stakeholders een visie ontwikkeld voor een circulaire keten waarin afval wordt omgezet in grondstoffen.

Een kans van 4,5 biljoen dollar

Deze aanpak sluit aan bij een grotere verschuiving naar een circulaire economie, waarin afval wordt gezien als een bron. Volgens deEllen MacArthur Foundation kan de overgang naar een circulaire economie tegen 2030 maar liefst 4,5 biljoen dollar aan economische voordelen opleveren. En in de sportsector, met een hoge omloopsnelheid van materialen, liggen er enorme kansen voor duurzame innovatie.

Onze reis verkent hoe valmatten in klimhallen een tweede leven kunnen krijgen in plaats van als afval te eindigen. We hebben kansen in kaart gebracht om deze uitdaging op een duurzamere manier aan te pakken. Door samen te werken met verschillende ketenpartijen en creatieve oplossingen te testen, werken we aan een circulair systeem dat mogelijk afval kan verminderen en hergebruik van materialen kan bevorderen. Dit bevindt zich nog in de pilotfase, maar laat zien dat zelfs complexe afvalstromen nieuwe toepassingen kunnen krijgen.

Betrokken bij de klim-industrie? Doe mee en help de toekomst van duurzaam klimmen vormgeven!

We zijn op zoek naar klimhallen die met ons de volgende stap willen zetten.

Door deel te nemen aan de pilotfase kan jouw klimhal een cruciale rol spelen in het testen en verfijnen van deze circulaire oplossing. Samen kunnen we voorkomen dat waardevolle materialen verloren gaan en een nieuwe standaard zetten voor duurzaamheid in de klimsector.

Ben jij klaar om deel uit te maken van deze verandering?

Neem contact op via amsterdam@impacthub.net en help ons een toekomst te bouwen waarin klimmen en circulariteit hand in hand gaan.