Samen in de sportsector afval verminderen

Ondernemende sportaanbieders met restaurants, snackbars en in- en verkoop van non-food produceren veel afval. Veel afval verdwijnt nog als restafval in de verbrandingsoven terwijl dit volgens de regelgeving nog vooraf gescheiden moet worden. Dat kan anders.

Hieronder vind je een aantal initiatieven die jou als ondernemer helpen bij het verminderen van je afval en daarmee een bijdrage leveren aan een circulaire bedrijfsvoering. Zo kunnen we met z’n allen de afvalberg verkleinen!

Voorkomen van afval om milieuvervuiling tegen te gaan.

Tot begin jaren 90 was restafval normaal. Afvalpreventie en -scheiding was nauwelijks aan de orde. En de milieubelasting van afvalstort en -verbranding was bij het grote publiek grotendeels onbekend. Inmiddels weten we dat zoveel afval niet goed is voor het milieu. En dat het voorkomen van afval de beste manier is om milieuvervuiling tegen te gaan.

Afvalpreventie en afvalscheiding

Daarom zet het programma VANG Buitenshuis volop in op afvalpreventie (het voorkomen dat afval ontstaat) en beter scheiden van afvalstromen zodat het beter gerecycled kan worden.

Dat blijkt  in de praktijk soms best complex. Want hoe motiveer je als sportondernemer bijvoorbeeld je gasten of leden om afval te scheiden? Of je leveranciers om minder verpakkingen te gebruiken?

Je zou je bijvoorbeeld kunnen afvragen welke afvalbakken het beste afvalscheiding stimuleren. En het maakt ook nogal uit of je die consequent gebruikt en op de handige plekken neer zet. Of welke initiatieven er zijn om leveranciers te helpen bij een andere bedrijfsvoering.

Inspirerende voorbeelden en activiteiten

Gelukkig zijn er voldoende inspirerende voorbeelden en activiteiten die ondernemers uit de hele keten kunnen helpen om stappen te zetten binnen jouw sportonderneming. We lichten er hieronder een paar uit.

Kennisdeling via platforms

In de sportsector zijn diverse platforms actief die zich richten op het uitwisselen van kennis op het gebied van algehele verduurzaming, en specifiek op het thema afval.

Duurzame Sportsector is zo’n platform. Hier krijg je tips en adviezen over diverse vormen van verduurzaming, zoals afvalreductie en energiebesparing. Ook vind je er een overzicht van beschikbare subsidies.

Een ander voorbeeld is De Groene Club waar ook dergelijke kennis en tips worden gedeeld, zoals afvalpreventie.

Bestaande initiatieven voor afvalscheiding

Door afval te scheiden kunnen we een veel groter deel van het afval recyclen. Het initiatief Afval Goed Geregeld haalt (onder bepaalde voorwaarden) glas, plastic en drankenverpakkingen gratis op bij organisaties die zich bij dit platform aanmelden. De verschillende afvalstromen worden door verschillende afvalverwerkers opgehaald voor een optimaal resultaat.

Ook jij als sportaanbieder kan hiervan gebruik maken. Het enige wat je zelf moet regelen zijn je scheidingsfaciliteiten. Als je die goed op orde hebt, kunnen jouw gasten en/of leden en je personeel hun afval in de juiste bak doen. Duidelijke pictogrammen op de afvalbakken en containers nemen eventuele onduidelijkheid weg. Op de website van Afval Circulair kun je gestandaardiseerde pictogrammen voor elke afvalstroom gratis downloaden.

Inspirerende branchegenoten

Om als gehele sector stappen te kunnen blijven zetten, is onderlinge kennisdeling waardevol. Zo hoeven we niet allemaal het wiel zelf uit te vinden. Met name de ervaringen van koplopers zijn interessant voor een sector, omdat de zogeheten ‘achterblijvers’ daarvan kunnen leren.

Koploper zeilschool PEAN

Een koploper binnen de sportbranche is PEAN, een zeilschool met groepsaccommodaties en doorgaans veel afval.  Deze zeilschool heeft voor preventie en scheiding van afval uitgebreide maatregelen getroffen. Zo sturen ze hun gasten vooraf een nieuwsbrief met informatie over het afvalbeleid, met daarbij een video waarin ze uitleggen hoe het afval gescheiden moet worden. En op de locatie zelf moedigen ze gasten die vertrekken aan om overgebleven etenswaren niet weg te gooien, maar achter te laten in de gemeenschappelijke keuken. De chef verwerkt deze producten in nieuwe maaltijden. Verder staan er in alle accommodaties en op het terrein afvalbakken met ruimte voor vier verschillende afvalstromen. En bekers die op het terrein worden gebruikt, zijn herbruikbaar, net als de verpakkingen en het bestek in de groepsaccommodaties.

Circulaire stromen voor sectorspecifieke materialen

Voor de gangbare stromen afval papier, glas, gft, pmd, kca en restafval, hebben afvalinzamelaars al lopende oplossingen. Veel ondernemers hebben daarnaast afvalstromen die specifiek zijn voor hun type onderneming. Dat afval kan via de reguliere afvalverwerkers vaak niet circulair worden verwerkt. Maar er zijn veel marktpartijen die hier een oplossing voor hebben. Zo maken ze vloermatten van oude klimschoenen. En wordt er paardenmest ingezameld als grondstof voor champignonteelt. Ondernemers in de sport en dit soort marktpartijen, die specifieke materialen circulair verwerken, kunnen elkaar vinden via platforms als Het Groene Brein.

Doe er je voordeel mee

Een mooi rijtje initiatieven waar jij je voordeel mee kunt doen voor een schoon en afvalvrij sportterrein. En kom je er niet uit, neem dan contact op met VANG Buitenshuis, we helpen je graag op weg.