Met het leveren van zorg draagt de zorgsector bij aan de klimaat- en milieuproblematiek. Veel partijen zijn bezig om deze negatieve effecten te verminderen of te elimineren. Lees op deze webpagina welke partijen het voortouw nemen en wat er allemaal ontwikkeld is.
Stappenplan afvalscheiden
Wil je binnen jouw zorginstantie ook aan de slag met afvalscheiding? En wil je je hoeveelheid afval verminderen? Dit stappenplan helpt je op weg.
Aanpak van de luierketen
Bij kinderdagverblijven, zorginstellingen en ziekenhuizen, komen dagelijks grote hoeveelheden luiers of incontinentiemateriaal vrij. Bij sommige bedrijven maakt dit ruim 50% van het afval uit. Voor deze afvalstroom bestaat in Nederland op dit moment één recyclingmogelijkheid, bij de ARN in Weurt. Het Luierketenproject is erop gericht te komen tot een fysiek en financieel gesloten circulaire keten van preventie, hergebruik, productie(ontwerp), gebruik en recycling.
Concrete tips voor een duurzame zorginstelling
Op de website van het Milieu Platform Zorgsector (MPZ) is een overzicht van ruim 200 milieu- en energiemaatregelen te vinden die je hierbij kunnen helpen.
MPZ is een vereniging voor en door de zorg. Deze vereniging werkt aan kennisontwikkeling en -verspreiding op het gebied van milieu en duurzaamheid binnen de zorgsector. Grondstoffen & Afval is één van de twaalf dossiers waaraan wordt gewerkt door dit platform.
MPZ ontwikkelt en ontsluit veel kennis via diverse actieve werkgroepen. De werkgroepen staan op zichzelf en worden georganiseerd door en voor de leden. De werkgroep Circulaire Grondstoffen houdt zich bezig met de gehele grondstoffenketen, van inkoop tot afval.
Samen met Stichting Stimular heeft MPZ het Draaiboek grondstoffen en restafval in de intramurale zorg ontwikkeld. Dit draaiboek helpt zorginstellingen en ziekenhuizen op weg naar een circulaire organisatie met de start van verminderen en voorkomen van afval. Dit draaiboek wordt steeds aangevuld met nieuwe kennis en ervaringen.
Green Deal Duurzame Zorg
Zorgaanbieders in Nederland zijn grootverbruikers van energie, water, voedsel en grondstoffen. Om verduurzaming in de zorg te versnellen ondertekenden 54 partijen op 27 oktober 2015 de Green Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg. Deze deal heeft veel in beweging gebracht, meer dan 150 partijen sloten zich aan.
In 2018 is het vervolg gestart, met de Green Deal Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst.
In 2022 was de Green Deal Zorg 3.0 een feit: Samen werken aan duurzame zorg. Ga voor meer informatie naar greendealduurzamezorg.nl.
Praktijkvoorbeelden
Het greenteam van OLVG in actie
Bij operaties wordt nieuw, steriel materiaal gebruikt. Maar veel van wat geleverd wordt, wordt niet gebruikt en gaat direct als afval weg. Bij het OLVG worden deze stromen zoveel mogelijk verzameld en aangeboden aan een recycler die hier speciaal voor is opgericht. Gezonde mensen en gezond milieu gaan juist heel goed hand in hand, bewijst het Green Team van het OLVG.
Pilot herbruikbare luiers kinderopvang
Natuurkinderopvang Winja Wanja in Renkum doet sinds april 2023 mee aan de pilot van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om met wasbare luiers te werken. Resultaat: in een half jaar tijd zijn er 3800 luiers bespaard, dat betekent 1700 kilo per jaar aan luiers per groep. Benieuwd hoe Winja Wanja dat heeft aangepakt?