Nogmaals vier duwtjes in de rug richting een circulaire bedrijfsvoering

Gepubliceerd 4 oktober 2024

Wegens groot succes in 2023, hebben in 2024 ook weer vier organisaties een duwtje in de rug gekregen richting een circulaire bedrijfsvoering via de advies-op-maatregeling van VANG-Buitenhuis. Afgelopen voorjaar kregen het ROC, IKEA, een hogeschool en een zorginstelling allemaal aan de slag gegaan met hun eerst(e)(volgende) duwtje richting hun circulaire ambities. Het project werd uitgevoerd door Design Innovation Group (DIG).

In 2024 hebben vier organisaties stappen gezet richting een circulaire bedrijfsvoering. Lees via de links in de rechterbalk de resultaten van deze vier organisaties. In 2023 hebben ook al vier organisaties een duwtje gekregen. Zie voor de resultaten hiervan het artikel Kosteloze adviestrajecten op maat voor bedrijven die circulair willen worden.

Wat hebben de organisaties gedaan?

In het advies-op-maattraject zijn vier organisaties aan de slag gegaan met hun circulaire vraagstuk onder begeleiding van een aantal expert van DIG. De organisaties doorliepen binnen een paar maanden een traject waarbij diverse ontwerpinstrumenten en -methodes zijn ingezet. Zo werd er een afvalsafari georganiseerd, werd er nagedacht over de ‘Stip op de horizon’ en werd er een actieplan opgesteld.

De vraagstukken varieerden van het beter scheiden van GFT-afval, het ontlokken van het juiste gedrag rondom afvalscheiding tot aan het realiseren van minder restafval. Typerend was dat de circulaire ambitie van alle vier organisaties erg overeenkwam, namelijk het omlaag brengen van het restafval naar 0%. Maar doordat elke organisatie uniek is, is de af te leggen weg hier naartoe voor elke organisatie verschillend.

Artikelen & eindrapportage

De resultaten en ervaringen per organisatie zijn terug te lezen via de links naar de artikelen in de rechterbalk. Alle geleerde lessen zijn terug te lezen in de eindrapportage Duwtje in de rug naar circulaire bedrijfsvoering.


Hoe verminder je afval als je al ‘goed bezig bent’?

Voor minder dan 0 doen we het niet!

En voor de rest… nog beter afval scheiden

Mag het wat minder? Afvalscheiding als onderdeel van de werkroutine