In deze stap maken we een analyse van het restafval. Hiervoor moeten de handen uit de mouwen tijdens de sorteerproef. Want we willen weten: wat komt er allemaal terecht in de restafvalbak?
Het doel van de sorteerproef is tweeledig: enerzijds willen we een analyse van de samenstelling het restafval en anderzijds willen we het team informeren en enthousiasmeren . Immers, goed scheiden bij de bron stimuleert de hoeveelheid waardevolle grondstoffen die vrijkomt. Het is een belangrijke stap in het traject!
Wanneer: week 3-4
Duur: ± 1,5 uur, incl. op- en afbouw; proef duurt 30-45 minuten om circa 6 afvalzakken te sorteren.
Locatie: binnen, bijvoorbeeld bij de laad- en losruimte
Aanwezigen: het team
- Het motiveren en informeren van medewerkers over het verminderen van restafval en effectief (her)gebruik van grondstoffen
- Een technische analyse van het restafval
1. Ongeveer 6 vuilniszakken met restafval van diverse afdelingen/ruimtes binnen uw organisatie, zodat er een goede afspiegeling is van het afval dat als restafval afgevoerd wordt.
- Verzamel het restafval uit verschillenden ruimtes gedurende eenzelfde periode tot een maximum van 6 restafvalzakken, voor een zo representatief mogelijke sorteerproef.
- Denk aan ruimtes als: entree, lobby, garderobe, vergaderruimtes, onderwijslokalen, repetitieruimtes, zalen, kleedruimtes, personeelsruimte, lobby’s, kantoor, bar, café, horeca, terras, etc.
- Label de zakken waar zij vandaan komen: dit is interessant om te weten tijdens de sorteerproef.
2. Een ruimte met een tweetal grote tafels waarop de afvalzakken geopend kunnen worden en gesorteerd. Tip: dek deze tafels af met afvalzakken/plastic zeil.
3. Het team bestaande uit 10-12 medewerkers uit de organisatie die een brede vertegenwoordiging vormen. Denk aan directie, bestuur, marketing, keuken, horeca, facilitair, techniek, inkoop, schoonmaak, publieksservice, etc.
4. 16 verschillende bakken (doorzichtige zakken, kartonnen dozen, lege sausemmers o.i.d. volstaan ook). Schrijf op elke bak welke stroom deze vertegenwoordigd en noteer het gewicht van een lege bak. Het gaat om de volgende afvalstromen:
- Swill/gft
- Koffiedrab
- PET (flessen)
- Folie
- Kunststof (overig)
- Hout
- Glas
- Koffiebekers
- Papier
- Karton
- Drankkartons
- Gelamineerd papier
- Metaal
- Elektronisch afval
- KGA (Chemisch afval)
- Rest
5. Gemiddeld wordt tussen de 50 en 100 kg afval gescheiden voor deze proef bestaande uit zakken die normaal gesproken bij het restafval belanden. Stromen die dus al worden gescheiden binnen een organisatie worden niet meegenomen.
6. Handschoenen voor de collega’s (latex of andere beschermende handschoenen). Trek oude kleren aan of zorg voor schorten.
7. Een weegschaal en een manier om per afvalstroom de gewichten te noteren.
- Vergroting van bewustzijn over grondstoffen en afval bij de medewerkers;
- Ambassadeurs binnen de organisatie die voor draagvlak zorgen;
- Inzicht in de manier waarop de inzameling van het restafval én verwerking gebeurt;
- Inzicht in de inzamelmiddelen (afvalbakken, containers etc) die intern gebruikt (kunnen) worden;
- Bepalen hoe de inzameling van restafval verbeterd kan worden;
- Onderzoeken welk type containers geschikt zijn voor het ophalen van afval- en grondstoffen.