Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr. 13

picto's nieuwsbrief extra breed bts
Nieuwsbrief VANG Buitenshuis 13, december 2021

Het programma VANG Buitenshuis helpt de dienstensector met het verminderen van bedrijfsafval en om stappen te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering.


Lees de online versie

Cursus gedragsbeïnvloeding voor de cultuur- en festivalsector

U werkt aan het verminderen van afval, betere afvalscheiding en het voorkomen van grondstofverspilling. Maar hoe zorgt u ervoor dat het gedrag van uw bezoekers, medewerkers of gasten ook daadwerkelijk verandert? En dat ze het gedrag gaan vertonen waardoor er daadwerkelijk minder afval ontstaat? Een van de instrumenten daarvoor is gedragsbeïnvloeding.

Speciaal voor medewerkers in de cultuur- en festivalsector bieden we begin 2022 een gedragscursus aan. Deze is kosteloos te volgen en bedoeld voor die medewerker die in de organisatie aan de slag gaat met een eigen casus.

Cultuur als een goede buur!

Afgelopen maand kwamen cultuurinstellingen, gemeenten en innovatieve inzamelaars online bij elkaar om kennis uit te wisselen over een gebiedsgerichte aanpak. Hoe werk je samen met je buren als het gaat om preventie en afvalscheiding? Kan dat eigenlijk wel? Het is soms zoeken waar je moet beginnen maar het kan zeker wat opleveren.

De Universiteit Utrecht dook in haar afval

Meten is weten; informatie is key. Dat weten onderwijsinstellingen als geen ander.

Door inzicht te krijgen in je afval kun je bepalen waar de prioriteiten en aangrijpingspunten liggen voor afvalpreventie en -scheiding. Kijk daarbij niet alleen naar je totaalhoeveelheden per stroom, maar duik ook (letterlijk) in het afval. Je kunt zomaar goud vinden! Of in elk geval de gouden tip om je afvalsituatie te verbeteren op weg naar een circulaire organisatie.

Zero Waste? Kwestie van samenwerken!

Green Business Club Nederland en VANG Buitenshuis zijn dit jaar een samenwerking gestart met verschillende lokale GBC’s om het thema zero waste op de kaart te zetten bij bedrijven en kantoren. De eerste resultaten zijn positief.

Horecagroothandels en voedselverspilling

De koplopergroep horecagroothandels kwam op 23 november weer online bij elkaar. Deze keer namen we onder andere opties om voedselverspilling te verminderen onder de loep.

De koplopergroep bestaat uit: Actifood, BD-Totaal, Bidfood, Bunzl, Driessen Food, Gepu, Hanos, Hocras, Sligro, VHC-Jongens, Volfood en Zegro.

Uitgelicht uit de kennisbibliotheek

Poster afvalpreventie voor bedrijven

Voorkom afval, haal het niet binnen! Op deze poster staan een aantal tips. Misschien kun je ze zo toepassen, of inspireren ze tot een andere aanpak!