Festivals en evenementen


Green Deal Afvalvrije Festivals

Het doel van de Green Deal Afvalvrije festivals is 25% afvalreductie, 50% afvalscheiding, hergebruik, recycling en kennisuitwisseling. Deelnemers zijn het ministerie van IenW, Green Events Nederland, NederlandSchoon en negen festivals: Amsterdam Open Air, DGTL, Extrema Outdoor, Into The Great Wide Open, Mysteryland, Solar Weekend, Welcome to the Future, de Zwarte Cross en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.

Bekijk de Toolkit afvalvrije festivals en lees meer in het artikel over afvalvrije festivals en zwerfafval.

Grote festivals waarbij de grond bezaaid is met lege plastic bekertjes. Dit is een in het oog springend afvalprobleem en een grote irritatie van steeds meer festivalbezoekers. Lees het artikel over hardcups, een eerste stap.

Wegwerpplastic op evenementen, wat zijn de veranderingen?

In de zomer van 2021 veranderden er al een aantal ingrijpende zaken zoals statiegeld op kleine flesjes en een verbod op single-use plastics. Plastic Promise heeft de vier belangrijkste veranderingen in wet- & regelgeving op het gebied van wegwerp plastic voor alle Nederlandse evenementen op een rijtje gezet.

Wat zijn de gevolgen voor jou als evenementenorganisator of drankproducent?

Een (rest)afvalvrij evenement: Into the Great Wide open vertelt hoe!

Wegwijzerbord naar inleverpunt gebruikt servies op een festival.
Fotograaf: Ole Zumpolle, ITGWO 2022

Een sociale en circulaire samenleving heeft de toekomst. Zeker als je het Tijl Couzij vraagt, hoofd duurzaamheid en innovatie van Into The Great Wide Open (ITGWO). Dit muziekfestival op Vlieland is al sinds de eerste editie (in 2009) bezig met duurzaamheid. Van watervoorziening tot herbruikbaar servies.

Het ultieme doel van de organisatie is om circulair en klimaatpositief (netto meer CO2 opslaan dan uitstoten) te zijn.

Hoe krijgt een festival dit voor elkaar? Couzij vertelde er alles over tijdens een lunchlezing van VANG-Buitenshuis, lees het verslag:

Festival als ideale circulaire proeftuin.

Een goed retoursysteem van bekers op jouw evenement

Nu er meer mogelijkheden zijn voor festivals en evenementen denken organisatoren ook na over het voorkomen van grondstofverspilling. Zo is het invoeren van een retoursysteem voor bekers een veelgenoemde optie. Maar hoe doe je dat goed? En wanneer werkt het retoursysteem? Plastic Promise deed onderzoek en deelt haar ervaringen.

In dit artikel staan de voor- en nadelen van verschillende soorten retoursystemen op een rij.