Menukaart: Catering

Praktische voorbeelden bij uitvoering van de beslisboom

Bekijk de voorbeelden voor de volgende categorieën: kantoorinrichting, ICT, catering, bedrijfskleding, relatiegeschenken, en schoonmaak.

Met simpele ingrepen valt er veel te winnen op het gebied van grondstofvermindering!

  • Pas porties aan aan de vraag, zodat er minder overblijft.
    • Inzicht in voedselverspilling zet aan tot effectieve maatregelen en verandering in gedrag. Er zijn meerdere initiatieven op de markt gebracht die je hiermee kunnen helpen.
  • Let op de beschikbaarheidseisen van de catering (wanneer open, hoeveelheid aanbod). Door dit slim te organiseren kan je veel verspilling tegengaan.
    • Bied niet al het eten kant en klaar aan in stapels, maar maak het klaar op aanvraag.
      • Voorbeeld: Als je in een keer een stapel kroketten klaarmaakt, moeten ze weggegooid worden als ze niet gegeten worden. Als dit op aanvraag is wordt er niks weggegooid.
    • Wanneer broodjes meer dan 2 uur buiten koeling liggen mag je ze niet meer aanbieden, in verband met voedselveiligheid. Bied daarom lunches voor groepen niet aan op schalen, maar laat mensen in de kantine bestellen, waar het management ervan vaak minder verspilling oplevert.
    • Als er dan toch nog eten over is:
      • Verkoop alle overgebleven broodjes met korting na lunchtijd. Dit wordt al op meerdere plekken succesvol toegepast, onder andere via apps.
      • Vul het eten in de laatste 15/30 minuten dat de catering open is niet meer aan. Het kan dan nog wel gemaakt worden, maar dan kiezen mensen vaker voor iets wat er nog ligt in plaats van hierop te wachten.
      • Zet de restjes in voor nieuwe gerechten (denk hierbij aan overgebleven groenten gebruiken in soep, fruit drogen voor in muesli, etc.).
  • Ga van wegwerpartikelen (drinkpakjes, wegwerpflesjes, boterhamzakjes, single-use bestek) naar hergebruik (lunchbox, hervulbare drinkflessen, watertappunten, mokken, herbruikbaar bestek).
    • Koop deze herbruikbare opties het liefst tweedehands. Mokken zijn bijvoorbeeld in overvloed beschikbaar in tweedehandswinkels. De gemeente Apeldoorn deed dit bijvoorbeeld ook toen zij overgingen van wegwerpbekertjes naar mokken.
    • Zorg dat er watertappunten aanwezig zijn. Deze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar met smaakjes, als daar vraag naar is (dus in plaats van een automaat met drankjes in verpakking, een tappunt voor een drankje in je eigen fles/beker).
    • Er gelden regels voor producten die wegwerpplastic bevatten. Zie deze link voor een overzicht van deze regels: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic
  • Stop het onnodig aanbieden van suikerzakjes, melkcupjes, koekjes, rietjes, sauszakjes, roerstaafjes, boterkuipjes, servetten etc.
    • Bied producten alleen aan op verzoek. Serveer saus in een fles, serveer melk in een kannetje.
    • Bied servetten in een servettenhouder aan op tafel, zodat gasten ze zelf kunnen pakken als ze nodig zijn, in plaats van ze automatisch mee te geven.
  • Maak in de kantine gebruik van herbruikbare afdekkers voor het voedsel, in plaats van eenmalig te gebruiken kunststof-folie. Er zijn verschillende opties op de markt.
  • Koffie
    • Gebruik filterkoffie of een filterloos koffieapparaat in plaats van koffiecups, koffiepads of koffieverpakkingen.
  • Moet je toch verpakt voedsel inkopen? Dan liever grootverpakkingen (bijvoorbeeld van boter, kaas of koffiemelk) in plaats van eenpersoons verpakkingen.

Ben je horecaondernemer en wil je duurzaam ondernemen beter beheersen?  Leer hoe je duurzame inspanningen kan omzetten naar kansen en voordelen voor een succesvollere bedrijfsvoering in de opleiding Duurzame Horeca.

Meer informatie over de SVH - Specialisaties - Duurzame horeca