Menukaart afvalpreventie, voorbeelden
Praktische voorbeelden bij uitvoering van de beslisboom
Bekijk de voorbeelden voor de volgende categorieën: kantoorinrichting, ICT, catering, bedrijfskleding, relatiegeschenken, en schoonmaak.
Met simpele ingrepen valt er veel te winnen op het gebied van grondstofvermindering!
- Koop kantoormeubelen in een dienstverleningscontract, waarbij eerst gekeken wordt naar wat er al is (inclusief reparatie en onderhoud/opknappen), en daarna pas wordt gekeken naar huren of (tweedehands) kopen.
- Dit moet intern goed geregeld worden, er zijn duidelijke onderhoud- en repareerafspraken nodig.
- Dit vraagt ook iets van het ontwerpproces (en dus van de leverancier). De leverancier kijkt nu ook naar wat er al aanwezig is qua materialen en hoe dit opnieuw ingezet kan worden.
- Ook bij de thuiswerkplek moet hiernaar gekeken worden; zorg dat er geïnventariseerd is wat de medewerker al heeft, voordat iets nieuws wordt gekocht.
- Bijvoorbeeld nieuw businessmodel Universiteit Utrecht: door het opzetten van een interne Marktplaats voor meubilair, waar ook reparatie plaatsvindt, is bij Universiteit Utrecht de inkoop van nieuw meubilair afgenomen met 80%.
- Ga in gesprek met de leverancier over een zo lang mogelijk gebruik van je meubels. Denk daarbij aan demontabel en/of modulair meubilair, een tijdloos design, en een praktische maat.
- Printen
- Print dubbelzijdig en alleen als het echt noodzakelijk is, in kleine oplages.
- Koop minder printers in, zorg dat mensen wat langer moeten lopen naar de printer, en eis een pasje of inlogcode om te kunnen printen. Zo creëer je barrières voor onnodig printen.
- Posters & flyers
- Koop wat je nodig hebt, laat je niet verleiden door massakorting.
- Schrijfwaren
- Kies voor hervulbare pennen in plaats van de wegwerpvariant.
Geef een keer een goede pen uit aan degenen die het willen in plaats van een hele kast vol in alle kleuren en maten onderhouden.
- Alleen de tapijttegels vervangen die echt belopen en afgesleten zijn (en deze het liefst opnieuw laten gebruiken door de leverancier).
- Reiniging opnemen in vloerbedekkingscontract, wat voor de leverancier een impuls geeft om het tapijt te reinigen met zo min mogelijk slijtage.
De teelt van bloemen heeft een enorme milieuimpact. Voorkom daarom zo veel mogelijk het inkopen van bloemen. Gelukkig zijn er goede alternatieven:
- Kies voor een plant in potgrond in plaats van bloemen als er behoefte is aan iets groens.
- Kies voor kunstbloemen in plaats van echte bloemen als planten niet voldoen aan de behoefte. Er zijn ook mogelijkheden om deze te huren op abonnementsbasis als er behoefte is aan afwisseling.
- Als kunstbloemen geen optie zijn, zijn droogbloemen een betere optie dan verse bloemen, omdat ze veel langer mee gaan.
- Vraag leveranciers hun eigen verpakkingsmateriaal weer mee te nemen en opnieuw te gebruiken.
- Gebruik wat er nog is. Hou een overzicht bij van welke spullen je in opslag plaatst, zo voorkom je dat onnodig nieuwe spullen worden aangeschaft.
- Deel of huur je eventspullen, zo kan je rouleren.
- Als je toch iets moet kopen, zorg dan dat de spullen intern hergebruikt kunnen worden.
- Gebruik bij het planten van een nieuwe tuin ‘tweedehands’ bomen en planten. Er zijn organisaties die dit aanbieden.
- Plant de tuin zodanig aan dat deze zo weinig mogelijk onderhoudsmiddelen (zoals ongedierte- of onkruidbestrijding en kunstmest) vergt. Denk hierbij aan permacultuur: de tuin houdt zichzelf gezond.
Verklein voorraden. Zo bespaar je ruimte en onnodige aanschaf van te veel producten. Een overvloed aan voorraad leidt doorgaans tot een hogere mate van consumptie. Denk hierbij aan de grote kast vol schrijfwaren.
- Ga in gesprek met de verkoper over wat beter is; kopen of huren/delen. Hoe minder iets gebruikt wordt, hoe logischer het is om te huren of delen.
- Ga in gesprek met je leverancier over het gebruiken van herbruikbare verpakkingen.