Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr.26, april 2024

Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr.26, april 2024

Het programma VANG Buitenshuis helpt bedrijven uit de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD) met het verminderen van bedrijfsafval. In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en leest u hoe ook u stappen kunt zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Rijkswaterstaat voert dit programma uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Vier organisaties kregen een duwtje in de rug

Illustratie stapsgewijze aanpakMet het project 'Duwtje in de rug' heeft VANG-Buitenshuis in 2023 vier organisaties geholpen met de eerste of eerstvolgende stap naar een circulaire bedrijfsvoering. Waardevolle lessen hieruit zijn gebundeld in het rapport Duwtje in de rug naar een circulaire bedrijfsvoering. Ook dit jaar zijn vier organisaties geselecteerd die een duwtje krijgen.

Oliemannetje bedrijfsafval in binnenstad Nijmegen

Wijzigingen in de lokale regelgeving voor het aanbieden en inzamelen van bedrijfsafval in de binnenstad van Nijmegen was aanleiding om eind 2023 gesprekken te voeren met binnenstadondernemers. Dit op iniatief van de Gemeente Nijmegen, Rijkswaterstaat en het Huis voor de Binnenstad. Lees: Rapportage Oliemannetje bedrijfsafval binnenstad Nijmegen.

Reinigingsrecht als instrument voor gemeenten

Reinigingsrecht is een belasting die gemeenten kunnen opleggen aan bedrijven, voor het gebruik van inzamelvoorzieningen voor huishoudelijk afval. Onderzocht is nu hoe gemeenten het instrument reinigingsrecht gebruiken. En ook: waarom passen gemeenten het wel of niet toe? Lees: Reinigingsrecht als instrument voor Nederlandse gemeenten.

Inkoop is iets wat we liever niet meer doen

Een bestelling voor nieuwe bureaustoelen zette Facility Manager Kees de Bant van verzekeringsmaatschappij De onderlinge Westerend aan het denken. Vijf jaar later is inkoop bij de verzekeraar bijna een vies woord. "Er zijn zoveel rare prikkels om onnodige spullen te kopen." Interview met een (z)inkoper.

Ook interessant:

Tweedaagse cursus SVH duurzame horeca. Wil jij als horecaprofessional alles leren over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? VANG Buitenshuis werkte samen met partners aan deze cursus duurzame horeca.

Subsidie Circulaire ketenprojecten. Draag bij aan de overstap naar een economie waarin we grondstoffen besparen en onze CO2-uitstoot vermindert. Ga samen met partners aan de slag om uw keten te sluiten. 

Informatie of vragen? Vul dan het contactformulier in of bel met de Helpdesk Afvalbeheer, bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 12:00 via 088 7977102.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.