Nieuwsbrief VANG Buitenshuis nr.27, juni 2024

Nieuwsbrief VANG Buitenshuis Nr.27 juni 2024

Het programma VANG Buitenshuis helpt bedrijven uit de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD) met het verminderen van bedrijfsafval. In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en leest u hoe ook u stappen kunt zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. Rijkswaterstaat voert dit programma uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Website VANG Buitenshuis vernieuwd

Homepagina vangbuitenshuis.nlBezoekers van onze website zagen het al: alle pagina’s hebben een flinke opfrisser gekregen. Ook de indeling en de inhoud van de site hebben we onder de loep genomen. Zo zijn er nieuwe pagina’s voor bedrijventerreinen en facilitair management. En staat alle relevante regelgeving nu bij elkaar. Neem een kijkje op vangbuitenshuis.nl. En vind je iets niet of mis je iets: laat het ons weten!

Hergebruik decors en kostuums

De levensduur van een decor varieert van één seizoen tot een paar jaar. Daarna verdwijnt het in een opslag. Of het wordt afval. En dat is jammer want decors zijn vaak gemaakt van kostbare materialen die prima hergebruikt kunnen worden. Om hergebruik te stimuleren lieten VANG Buitenshuis en de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) een verkenning uitvoeren. Lees het artikel Hergebruik decors en kostuums.

Kinderdagverblijven testen wasbare luiers

In 2023 zijn er op vier kinderdagverblijven pilots uitgevoerd met wasbare luiers. Het gebruik van wasbare luiers is immers net als zindelijkheidstraining, een goede manier om de afvalberg van wegwerpluiers te verkleinen. Benieuwd hoe het is verlopen? Lees het rapport en de interviews en bekijk de video.

Samen in de sportsector afval verminderen

Ondernemende sportaanbieders met restaurants, snackbars en in- en verkoop van non-food produceren veel afval. Veel daarvan verdwijnt nog als restafval in de verbrandingsoven, terwijl dit volgens de regelgeving vooraf gescheiden moet worden. Dat kan anders. Kijk voor welke initiatieven er zijn om jou als ondernemer te helpen op de pagina Samen in de sportsector afval verminderen.

Nieuwe afvalbenchmark hoger onderwijs en hotels

Na het succes van de afvalbenchmark bij hoger onderwijs in 2023 is de afvalbenchmark in 2024 uitgebreid met de sector hotels. Daarnaast zijn er nog meer deelnemers vanuit het hoger onderwijs aangesloten bij deze afvalbenchmark. Meer over het doel, de aanpak en de planning in het artikel over deze afvalbenchmarks bij het hoger onderwijs en hotels.