Vanaf het eerste uur heeft VANG Buitenshuis aandacht voor de onderwijssector. Er gebeurt dan ook veel in deze sector. In het verleden hebben we voor het primair en voortgezet onderwijs gewerkt aan betere afvalscheiding en preventie. Nu werken we intensief samen met het hoger onderwijs aan kennisopbouw, kennisdeling en sinds kort aan monitoren van afval. Zo proberen we samen het schoolafval te beperken en te werken aan een circulaire bedrijfsvoering.
Stappenplan afvalscheiden
Wil je binnen jouw onderwijsinstelling ook aan de slag met afvalscheiding? En wil je je hoeveelheid afval verminderen? Dit stappenplan helpt je op weg.
Afvalbenchmark hoger onderwijs
Na een succesvolle eerste editie in 2023, is in 2024 opnieuw een afvalbenchmark uitgevoerd binnen het hoger onderwijs, waaraan 17 onderwijsinstelling hebben deelgenomen. Hiervoor leverden zij bedrijfsgegevens en afvaldata aan. De data is gebruikt om meer inzicht te krijgen in afvalgegevens, maar ook om onderling te kunnen vergelijken en kennis en ervaring hierover uit te wisselen.
Uitgelicht
Koplopergroep hoger onderwijs
Sinds 2020 werkt VANG Buitenshuis met een groeiende koplopergroep met onderwijsinstellingen vanuit het hoger onderwijs. Begin 2024 stond de teller op 21 verschillende onderwijsinstellingen. De deelnemers bepalen de inhoudelijke agenda van de bijeenkomsten. Kennisdeling staat centraal en de opgedane kennis wordt beschikbaar gemaakt voor iedereen in de vorm van artikelen, zoals het artikel over circulair inkopen bij hogescholen.
Wat kun je als onderwijsinstelling al doen?
- Kosteloze gescheiden inzameling van plastic, drankenkartons en glas door Afval goed geregeld.
- Inzameling van statiegeldflesjes en blikjes door Statiegeld Nederland.
- Aan de slag met afvalscheiding in het onderwijs.
- Aan de slag met afvalpreventie in het onderwijs.
Praktijkvoorbeelden
Circulair meubilair: de Universiteit Utrecht doet het
De Universiteit Utrecht (UU) heeft de ambitie om geen nieuw meubilair meer in te kopen. Door maximaal hoogwaardig te hergebruiken wil de UU de milieu-impact van haar inkopen flink terugdringen. Hoe werkt dat in de praktijk? En is tweedehands onder de streep niet (veel) duurder? Merijn Smelt is hoofd contract- en leveranciersmanagement op de UU en vertelt hoe de UU dit aanpakt.
WUR: van afvalcontract naar grondstoffenpartners
(In)zicht hebben op de hele gebruikscyclus van materialen is van groot belang op weg naar circulair grondstofmanagement. Met dit besef is Wageningen University & Research (WUR) op zoek gegaan naar samenwerkingspartners die kunnen helpen haar circulariteitsambitie te behalen: 50% grondstoffenreductie voor 2030. De traditionele leveranciersrelatie is nu veranderd in een samenwerking als ‘grondstoffenpartners’.
Tissues recyclen tot wandplaten op de VU
De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam is gestart met het apart inzamelen van haar tissues. Deze stroom neemt een flink deel van het restafval in en komt zeer geconcentreerd vrij in de sanitaire ruimtes. Firma James Hardie verwerkt de papieren tissues en maakt er wandplaten van.